Cijferzegels 1876 in nieuw jasje in 2020

Den Haag, 16 oktober 2020 - PostNL brengt postzegel uit voor de Dag van de Postzegel. De Dag van de Postzegel zou onderdeel zijn van de POSTEX 2020, maar helaas kan deze beurs niet door gaan vanwege de coronacrisis.

De Dag van de Postzegel is een vast onderdeel van de jaarlijkse POSTEX in Omnisport in Apeldoorn. POSTEX is een internationaal postzegelevenement met ruilbeurzen, tentoonstellingen en andere bijzondere bijeenkomsten. Hoewel door de coronacrisis POSTEX 2020 niet doorgaat, geeft PostNL vandaag toch het postzegelvel Dag van de Postzegel 2020 uit.

½, 1, 1½, 2 en 2½ cent

De Frankeerzegels Cijfertype 1876, ook wel de Cijferzegels 1876 genoemd, kregen lage frankeerwaarden om het versturen van kranten en ander drukwerk per post te stimuleren. Op basis van een ontwerp met een groot waardecijfer maakte Joh. Enschedé & Zonen uit Haarlem 144 jaar geleden een uniforme serie met waarden van ½, 1, 1½, 2 en 2½ cent.

Roterende cijfers

Voor het ontwerp van de Dag van de Postzegel 2020 heeft Sandra Smulders uit Gouda de grafische elementen uit de Cijferpostzegels 1876 opnieuw vormgegeven en gerangschikt. Zo is het waardecijfer 1 uit het ene ontwerp 180 graden geroteerd ten opzichte van het waardecijfer 1 uit het andere ontwerp. Op soortgelijke wijze zijn andere elementen uit de cijferpostzegels weergegeven, zowel in positie als in kleurgebruik.

Eigentijds maar respectvol

Sandra Smulders bracht op allerlei manieren het ontwerp naar 2020, met respect voor de oorspronkelijke postzegels uit 1876. Zo kreeg de cirkel in het midden een schaduwrand waardoor er diepte ontstaat en kleurverschil in de achtergrond. Ook werd gebruikgemaakt van kleurverlopen, meerdere lagen, diepte, schaduwen en veel detaillering om het ontwerp naar deze tijd te halen. Dat kon ook, zegt Smulders, “omdat de huidige technieken immers vele malen beter zijn dan toen. Op deze manier is het een eigentijds postzegelvel geworden, terwijl je nog steeds duidelijk ziet waar het op gebaseerd is.”

Handboek Postwaarden

PostNL brengt ook een postzegelmapje en een prestigeboekje uit over de Dag van de Postzegel 2020 en de Cijferzegels 1876. Het prestigeboekje is het 12e uit de serie over de geschiedenis van de postzegel in Nederland. Alle gegevens in deze 12 boekjes zijn ontleend aan het Handboek Postwaarden Nederland.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Dag van de Postzegel 2020 telt 10 postzegels in 2 verschillende ontwerpen met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 16 oktober verkrijgbaar bij het postkantoor in de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Voor meer informatie en foto’s:

PostNL Corporate Communicatie
T: 088 - 868 82 60
E: mediarelations@postnl.nl