Cultuurlandschap Haarzuilens op postzegels

Den Haag, 16 augustus 2021. Ten westen van de stad Utrecht ligt landgoed Haarzuilens, met in het midden het sprookjesachtige kasteel De Haar. De landerijen rondom het kasteel zijn eigendom van Natuurmonumenten. Op de nieuwste postzegels van PostNL uit de serie Beleef de natuur is de hoofdrol weggelegd voor de flora en fauna van dit cultuurlandschap.

De uitgifte over landgoed Haarzuilens is de laatste uit de serie Beleef de natuur van 2021. Eerder dit jaar verschenen postzegels over het heidegebied Dwingelderveld in Drenthe, het moeraslandschap De Onlanden bij de stad Groningen en het duingebied Duin en Kruidberg in Noord-Holland.

Herintroductie oude gewassen

Landgoed Haarzuilens is een veelzijdig cultuurlandschap, met bloemrijke weides, uitgestrekte akkers, bossen, boerderijen, boomgaarden, moestuinen, slootjes, een eendenkooi en zelfs een flatgebouw voor zwaluwen. Natuurmonumenten brengt hier de cultuurhistorie tot leven door de herintroductie van oude gewassen als boekweit, haver, luzerne, rogge en vlas.

Karakter bepaalt keuze

Op de postzegels maken allerlei bewoners van landgoed Haarzuilens hun opwachting. Het karakter van het gebied, met akkers, weiden, water en bossen, keert terug in de selectie van de afgebeelde flora en fauna. Van de knotwilgen aan de oever van de sloten, de kikkers in het water en de insecten die eromheen zoemen. De buizerd en boomklever maken hun opwachting, net zoals de haas, hét symbool van de natuur van landgoed Haarzuilens.

Het najaar is aanstaande

Het postzegelvel over Haarzuilens is een ontwerp van grafisch ontwerper Frank Janse uit Gouda. De sfeer van de postzegels verwijst naar de komst van het najaar, met donkergele, grijsgroene en blauwpaarsige kleuren. Ook de gekozen foto’s zijn in de herfst gemaakt, als de kastanjes op de grond vallen, het beukenbos dampt en de vleugeltjes van de esdoorn naar beneden dwarrelen.

Indeling in balans

Bij de verdeling van de planten en dieren op het postzegelvel heeft Janse een zo mooi en gebalanceerd mogelijk totaalbeeld nagestreefd. Dat is gebeurd, aldus de ontwerper, “door combinaties van detail- en totaalopnames, door verschillende kijkrichtingen van de dieren en door ook diagonale verbanden te leggen. Bijvoorbeeld tussen de twee insecten op het postzegelvel: de schaatsenrijder rechtsboven en de viervlek linksonder.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Beleef de natuur – landgoed Haarzuilens telt 10 verschillende postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 16 augustus 2021 verkrijgbaar bij alle verkooppunten van PostNL, de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Voor meer informatie en foto’s:
PostNL Corporate Communicatie
T: 088 - 868 82 60
E: mediarelations@postnl.nl