Dag van de Postzegel 2022, met een terugblik op 1907

Den Haag, 17 oktober 2022. Voor de uitgifte van de Dag van de Postzegel nam PostNL dit jaar de De Ruyter-postzegels uit 1907 als onderwerp. Deze postzegels verschenen toentertijd ter ere van de 300e geboortedag van Michiel Adriaanszoon de Ruyter, de beroemdste admiraal uit de Nederlandse zeegeschiedenis.

De ontvangst van de De Ruyter-postzegels was in 1907 niet onverdeeld positief. In de filatelistische bladen, maar ook in de algemene pers, stond stevige kritiek op het ontwerp en de uitvoering. Grafische ontwerper Sandra Smulders gebruikte de negatieve recensies als ‘haakje’ voor haar nieuwe postzegelontwerp voor de Dag van de Postzegel 2022.

Samenhang

Een van de punten van kritiek was het ‘rommelige’ ontwerp van 1907. Om de postzegels van de Dag van de Postzegel 2022 de gewenste samenhang te geven, ontwikkelde Smulders een ontwerpconcept met grafische lijnen als golven van een wilde zee onderaan alle postzegels. Op de portretpostzegel verrijst De Ruyter uit de golven, op de zeeslagpostzegel vormen ze de voorgrond voor de strijd tussen de oorlogsschepen.

Blauw en steenrood

Net als bij eerdere uitgiften in het kader van de Dag van de Postzegel is in het nieuwe ontwerp gebruikgemaakt van roteer- en spiegeleffecten. Wel is dit jaar voor het eerst sprake van 4-kleurendruk. Voor de nieuwe postzegels koos Smulders de kleuren waarin de historische De Ruyter-postzegels zijn verschenen. “Met de nadruk op blauw en steenrood”, aldus Smulders. “Het roodviolet keert ook terug, maar alleen heel bescheiden in de landsnaam Nederland.”

Gravure en prent

Het portret van De Ruyter is een weergave van een gravure van Hendrik Bary van De Ruyter. Voor het beeld van de zeeslag koos Smulders een prent van de Vierdaagse Zeeslag uit 1666 tussen de Nederlandse en Engelse vloot. De Ruyter won die slag.

Typografie

Voor de typografie van de teksten is gebruikgemaakt van de Masqualero Pro Stencil Regular uit 2017, ontworpen door Jim Ford. De landsaanduiding Nederland is gezet in de P22 Allyson Pro uit 2009, ontworpen door Paul D. Hunt.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Dag van de Postzegel 2020 telt 10 postzegels in 2 verschillende ontwerpen, met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 17 oktober 2022 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via de webshop. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Voor meer informatie en foto’s:

PostNL Corporate Communicatie
T: 088 - 868 82 60
E: mediarelations@postnl.nl