De beroemde houten huizen van de Zaanse Schans op een postzegel

Den Haag, 22 februari 2021 - De wereldberoemde houten huizen uit de Zaanstreek zijn vanaf vandaag op postzegels vereeuwigd. Het is de tweede uitgifte van PostNL dit jaar in de serie Typisch Nederlands.

De serie besteedt in 2021 aandacht aan woningtypen en gevels die kenmerkend voor ons land zijn. Eerder verscheen al het postzegelvel over de stolpboerderij. Later dit jaar volgen nog postzegels over grachtenpanden, woonboten en rijtjeshuizen.

Zaanse Schans

Op de vandaag verschenen postzegels staan houten huizen die te vinden zijn aan het Zonnewijzerpad in de Zaanse Schans. Deze buurt in Zaandam werd in 1963 ingericht om plek te bieden aan oude houten gebouwen en industriemolens uit de Zaanstreek.

Windveren en makelaars

De afgebeelde huizen werden rond het jaar 1700 gebouwd. Langs de dakranden zijn geprofileerde windveren aangebracht om te voorkomen dat wind en regen onder de dakbedekking komen. Op de gevelpunten staat een ‘makelaar’, een witgeschilderd ornament in de vorm van een kurkentrekker. De groene kleur van Zaanse houten huizen kent vele tinten, er is niet sprake van één Zaanse kleur groen.

Strak en modern

Het ontwerp van de postzegels is gemaakt door grafisch ontwerper Edwin van Praet van Total Design uit Amsterdam. Bij zijn keuze voor deze woningen speelde een rol dat ze door hun opbouw een strakke, bijna moderne uitstraling hebben. “Geen tierelantijnen en rijke versieringen zoals bij veel andere Zaanse huizen, maar een simpel zadeldak met een sobere puntgevel. Dat benadrukt het houten karakter.”

Cultureel erfgoed

Van Praet heeft geen nostalgisch plaatje willen maken, maar echt een illustratie van nu. “En het is ook echt letterlijk typisch Nederlands. Ik vind dat we er trots op mogen zijn. We moeten dit cultureel erfgoed koesteren en er voorzichtig mee omgaan. Zodat we er in de toekomst van kunnen blijven genieten.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Typisch Nederlands – houten huizen telt 6 gelijke postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 22 februari 2021 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Voor meer informatie en foto’s:
PostNL Corporate Communicatie
T: 088 - 868 82 60
E: mediarelations@postnl.nl