De natuur van de Nieuwkoopse Plassen op tien postzegels

Den Haag, 21 februari 2022 - PostNL heeft vandaag tien postzegels uitgegeven over de flora en fauna van de Nieuwkoopse Plassen, in het hart van de provincie Zuid-Holland. De nieuwe uitgifte maakt deel uit van de meerjarige serie Beleef de natuur.

Het natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen is grotendeels eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten. De plassen met een oppervlak van 1.400 hectare ontstonden vanaf de 16e eeuw door veenafgravingen. Het uitgestrekte laagveenmoeras biedt plek aan bijzondere planten en dieren. Zo komen in dit gebied belangrijke populaties voor van purperreiger, groenknolorchis en noordse woelmuis.

Drassig en moerassig

Alle postzegelvellen van de serie Beleef de natuur zijn ontworpen door grafisch ontwerper Frank Janse uit Gouda. Elk natuurgebied heeft weer zijn bijzonderheden, zegt hij. “Bij de Nieuwkoopse Plassen is dat het drassige en moerassige karakter van het gebied. Dat vochtige ruik je, dat voel je op je huid. Als je door het Groene Hart fietst, kom je heel veel plassen, dijken, vaarten en molens tegen. Allemaal getuigen van hoe het landschap is ontstaan door veenafgravingen en inpolderingen .”

Bewoners in de hoofdrol

Op de postzegels Beleef de natuur – Nieuwkoopse Plassen zijn tien bewoners uit het natuurgebied afgebeeld: zwarte stern, glassnijder, rietorchis, echte koekoeksbloem, kleine modderkruiper, wateraardbei, kleine lisdodde, krabbenscheer, witte waterlelie en roerdomp. Zij spelen de hoofdrol op hun postzegels. Op het postzegelvel komen nog meer afbeeldingen van flora en fauna uit dit gebied voor, als transparante beelden in een aparte grafische laag.

Mooie balans

John Pietersen is sinds 2009 boswachter natuurbeheer bij de Vereniging Natuurmonumenten. Hij is geboren en getogen in het dorpje Noorden, aan de rand van de Nieuwkoopse Plassen. “Het gebied is een favoriete bestemming van vooral natuurliefhebbers”, zegt Pietersen. “Met een mooie balans tussen recreatie en natuurbeheer. Ik woon al mijn hele leven aan de plassen, maar ik blijf het nog steeds een wonderschoon gebied vinden. Ik ben nu eenmaal een moerasmens.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Beleef de natuur – Nieuwkoopse Plassen telt tien verschillende postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 21 februari 2021 verkrijgbaar bij alle verkooppunten van PostNL, de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.