Delftse tulpenvazen pronken op nieuwe postzegels

Den Haag, 21 maart 2022 - Op de nieuwste postzegels van PostNL staan schitterende Delftse tulpenvazen afgebeeld, afkomstig uit verschillende Nederlandse musea. Alle getoonde vazen zijn eind 17e eeuw vervaardigd van het beroemde Delftse blauw.

Vanaf 1680 kwamen de tulpenvazen in allerlei vormen op de markt: van kalebasflessen en triomfbogen tot komvormen en godinnen met tuiten op hun hoofd. De meest indrukwekkende exemplaren worden bloempiramides genoemd. Ze bestaan uit bolvormige of vierkante segmenten die tot spectaculaire hoogte worden gestapeld, soms bijna twee meter.

Delfts blauw

De ontstaansgeschiedenis van Delfts aardewerk is nauw verbonden met oosters porselein. Delft was een van de vestigingsplaatsen van de VOC. In de pakhuizen van de stad lagen grote voorraden van dit porselein opgeslagen. In reactie daarop ontwikkelden de plaatselijke plateelbakkers Delfts blauw, een keramisch product dat in vorm, glans en decoratie met porselein te vergelijken was.

Staande rechthoeken

Het ontwerp van het postzegelvel Delftse tulpenvazen, met het rechthoekige karakter en de gekleurde vlakken, is gemaakt door grafisch ontwerper Jeremy Jansen uit Amsterdam. “De maatvoering en de verhoudingen van het postzegelvel zijn erg interessant”, aldus Jansen. “Op basis daarvan heb ik een grid gemaakt met een verdeling van staande rechthoeken. Dat benadrukt het langwerpige karakter van de vazen.”

Spotvernis

Op het postzegelvel Delftse tulpenvazen zijn de grote exemplaren van vernis voorzien, waardoor ze als het ware een porseleinen glans krijgen. Op de velrand keren alle tulpenvazen terug, met de namen van de musea die ze in hun collectie hebben. De achtergrondkleur onder de naam van elk museum correspondeert met de kleur onder hun vazen.

Compositie, positionering, timing

Jansen is de laatste jaren vooral bekend geworden door de boeken die hij samen met kunstenaars maakt. Dat heeft volgens hem wel raakvlakken met het ontwerp van deze postzegels. “Ook voor die boeken werk ik voornamelijk met bestaand beeld, waardoor je des te meer aandacht kunt besteden aan compositie, positionering, timing en allerlei andere aspecten die ik interessant vind. Tijdens het ontwerpen ben je altijd met balans bezig. Zo bereik ik het maximaal haalbare, met een sterk geloof in het organische proces dat je daar brengt.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Delftse tulpenvazen telt zes verschillende postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 21 maart 2022 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.