Doe de groeten met de mooiste bloemen uit het Rijksmuseum

Den Haag, 15 november 2022. PostNL introduceert vandaag een nieuw product met wenskaarten en postzegels die elkaars evenbeeld zijn. De 6 kaarten en 6 persoonlijke postzegels zijn gesierd met bloemen die afkomstig zijn van tekeningen en aquarellen uit het Rijksmuseum Amsterdam.

Het ontwerp van het boekje, de wenskaarten en de postzegels is gemaakt door ontwerper en kunstenaar Joëlle Wehkamp uit Nederhorst den Berg. Door middel van een scheurperforatie zijn de kaarten gemakkelijk los te maken, waardoor het boekje ongeschonden blijft.

Elke envelop een cadeautje

PostNL vroeg Joëlle postzegels en wenskaarten met bloemmotieven te ontwerpen, met toepassing van verborgen kunstschatten uit het archief van het Rijksmuseum. Joëlle: “Het uitgangspunt was om vrolijke, positieve en kleurrijke postzegels en kaarten te maken. Dat past precies bij mij. Bovendien houd ik heel erg van post. Wie wordt er niet vrolijk van als je post ontvangt? Ook van mooie postzegels kan ik heel blij worden. Die maken van elke envelop een cadeautje.”

Van lupine tot Franse roos

Op de kaarten en postzegels Een bloemengroet staan de volgende 6 bloemen afgebeeld: lupine, geranium, tagetes, Perzische lelie, bosanemoon en Franse roos. Op elke kaart en op elke postzegel staat een grote vrijstaande tekening van een bloem met steel en bladeren, tegen een effen achtergrond met steeds een andere kleur.

17e en 19e eeuw

Voor haar ontwerp gebruikte Joëlle details van tekeningen en aquarellen uit Rijksstudio, het digitale archief van het Rijksmuseum Amsterdam. Hergebruik van details van bestaande kunstwerken is een vast onderdeel van Joëlles werk, naast de prints, tekeningen, schilderijen en illustraties die zijzelf maakt. Voor Een bloemengroet baseerde zij zich op tekeningen en aquarellen van Anselmus Boëtius de Boodt, Alida Withoos en Pieter Withoos (17e eeuw) en M. de Gijselaar (19e eeuw).

Schilderijlijst

Iedere bloem is omgeven door een smal kader met blokjesmotief. Het kader benadrukt als een schilderijlijst het karakter van de afbeelding als kunstwerk. Joëlle: “Dat confettirandje heb ik ook toegevoegd omdat ik op dat kleine vlak nog iets spannends wilde laten gebeuren, als extra vrolijke noot.”

Verkrijgbaarheid

Het boekje Een bloemengroet telt 16 pagina’s met 6 wenskaarten en 6 persoonlijke postzegels in 6 verschillende ontwerpen, met de waardeaanduiding 1 voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. Een bloemengroet is vanaf 15 november 2022 verkrijgbaar via www.postnl.nl/collect en bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Voor meer informatie en foto’s:


PostNL Corporate Communicatie


T: 088 - 868 82 60


E: mediarelations@postnl.nl