Dutch Design op nieuwste postzegels

Den Haag, 13 september 2021 - Het nieuwste postzegelvel uit de serie Dutch Design is ontworpen door grafisch ontwerper Bart de Baets uit Amsterdam. In zijn ontwerp combineert De Baets opvallende gekleurde tekeningen van handen met streepjes- en ruitjespatronen uit de modewereld.

De titel Praat met de hand van het nieuwste postzegelvel van PostNL is ontleend aan de uitdrukking ‘talk to the hand ‘cause the face ain’t listening’. Deze uitdrukking dateert uit de jaren 90 van de 20e eeuw en wil zeggen dat de spreker niet naar de ander wil luisteren.

Radicaal en associatief

De uitgifte Praat met de hand is de 3e in de serie Dutch Design. Voor deze serie geeft PostNL ieder jaar winnaars of genomineerden van prestigieuze ontwerpwedstrijden een vrije opdracht om postzegels te ontwerpen. Het werk van Bart de Baets, die genomineerd was voor de Dutch Design Awards 2020, is radicaal en associatief, altijd herkenbaar en eigen. Volgens de jury wordt hij gezien als een ontwerper die elk project op gelijke wijze benadert, of hij nu eigen werk maakt of in opdracht.

Inspiraties

Zijn manier van werken is volgens De Baets erg persoonlijk. “Hoe beter ik mijzelf ken als mens, als maker en als kunstliefhebber, hoe gerichter ik kan reageren als ontwerper. Ook voor werk in opdracht. Er zijn voldoende onderwerpen die mij inspireren, die mij sturen en richting geven.”

Visuele identiteit

Een van die onderwerpen is de relatie tussen mode en het menselijk lichaam en hoe mensen daaraan een visuele identiteit ontlenen. In de postzegels heeft de ontwerper dat geconcretiseerd door met overhemdmouwen te verbeelden hoe streepjespatronen veranderen zodra ze worden gedragen.

Contrastrijk

Bij de weergave van de streepjes- en ruitjespatronen op het postzegelvel zocht De Baets naar tegenstellingen. “Interessant daaraan is het contrast tussen de rijkdom van de beweging en de eenvoud van de doodnormale streep. Het ruitjespatroon op de achtergrond verbindt alle elementen met elkaar. Ondanks de beweging zitten de handen vast in het ruitjespatroon. En toch beweegt het ruitjespapier met de handen mee.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Praat met de hand telt 6 verschillende postzegels met de waardeaanduiding internationaal 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een internationale bestemming. De postzegels zijn vanaf 13 september 2021 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.