Duurzaamheidspostzegels laten de waarde van duurzaamheid zien

Den Haag, 22 maart 2021. Het nieuwste postzegelvel van PostNL is gebaseerd op het principe dat de mens de aarde van generatie op generatie zo goed mogelijk moet doorgeven. In het ontwerp van de duurzaamheidspostzegels is deze gedachte gevisualiseerd door een wereldbol te overhandigen: van ouder naar kind, van de ene postzegel naar de andere.

Het ontwerp verwijst naar het idee van de ecologische rechtsstaat van Dorien Pessers. Deze rechtsfilosoof pleit voor een samenleving met een nieuw erfrecht. Daarin ben je dankbaar voor wat je ontvangt van de vorige generatie en ben je verplicht deze erfenis in goede orde aan de volgende generatie door te geven.

Visuele symboliek

Het ontwerp van het postzegelvel Duurzaamheid is een collectieve prestatie van de grafisch ontwerpers Reynoud Homan en Martijn de Wilde. Volgens Homan mochten de duurzaamheidsdoelstellingen van PostNL een rol spelen, maar de mate waarin werd aan de ontwerpers overgelaten. “We zijn aan de hand van allerlei vragen op zoek gegaan naar antwoorden. Bijvoorbeeld over hoe het begrip duurzaamheid zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Wat de visuele symboliek is rond klimaatverandering en duurzaamheid.”

Emotioneel en poëtisch

De ontwerpers werkten verschillende concepten uit, waaronder die rond de gedachte van het doorgeven van een goed bewaarde erfenis. PostNL koos, aldus Homan, zonder aarzelen voor dit concept. Daar was hij blij mee. “Vooral door het argument waarmee PostNL de keuze beargumenteerde, namelijk dat dit ontwerp vooral emotioneerde. Voor ons was dit voorstel het meest poëtische.”

Ambities

Stephan van den Eijnden, commercieel directeur Mail van PostNL, schaart zich achter de gedachte van de nieuwe duurzaamheidspostzegels. Deze sluit ook naadloos aan op de ambities van PostNL op dit gebied. “We hebben onszelf een ambitieus doel gesteld om uiterlijk in 2030 alle pakketten en brieven in de Benelux uitstootvrij te bezorgen in de last mile. We rapporteren elk jaar over de voortgang in ons jaarverslag. Op dit moment wordt bijna alle post al uitstootvrij bezorgd. Momenteel lopen en fietsen onze postbezorgers per jaar meer dan 1200x de aarde rond om de post te bezorgen.”

Sustainability Index

In november 2020 werd bekend dat PostNL opnieuw behoort tot de meest duurzame bedrijven ter wereld in de logistieke en transportsector, met een derde plaats op de prestigieuze Dow Jones Sustainability Index (DJSI). Op milieugebied staat PostNL binnen de sector zelfs op de eerste plaats.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Duurzaamheid telt 6 postzegels in 2 ontwerpen met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 22 maart 2021 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Voor meer informatie en foto’s:

PostNL Corporate Communicatie
T: 088 - 868 82 60
E: mediarelations@postnl.nl