Dynamiek, kracht en balans op de postzegels Typisch Nederlands - voetbal

Den Haag, 15 augustus 2022. Vandaag brengt PostNL de laatste postzegels uit in de serie Typisch Nederlands 2022, deze keer met de voetbalsport als onderwerp. De serie heeft dit jaar in het teken gestaan van sporten waarin ons land uitblinkt.

Het voetbal in Nederland heeft een lange geschiedenis, met in 1879 de oprichting van de eerste voetbalvereniging: de Haarlemsche Football Club (HFC). Een van de oprichters, Pim Mulier, gaf 10 jaar later de aanzet tot de Nederlandsche Voetbal en Athletiek Bond (NVAB). Deze bond kennen wij nu als de KNVB, de grootste sportbond van Nederland met ruim 1,2 miljoen leden.

Total Design

Het ontwerp van Typisch Nederlands - voetbal is van de hand van grafisch ontwerper Claire Bedon en creative director Edwin van Praet, van Total Design uit Amsterdam. Voor de serie Typisch Nederlands ontwierpen zij eerder dit jaar postzegels over schaatsen (3 januari), hockey (21 maart), wielrennen (4 april) en zeilen (9 mei).

Zomerse kleurencombinatie

Op de vandaag uitgegeven postzegels van het postzegelvel Typisch Nederlands - voetbal staat een illustratie van een voetballer in actie. Zij houdt de ogen op de bal gericht en beweegt haar rechterbeen naar achteren als voorbereiding op haar schot. Edwin van Praet: “We hebben een warme, zomerse kleurencombinatie gekozen waarin geel, oranje en rood overheersen.

Wereldtop

Op voetbalgebied behoort Nederland tot de top in de wereld. De wereldvoetbalbond FIFA heeft (per 23 juni 2022) het nationale vrouwenteam 4e gezet op de FIFA-ranglijst, de mannenploeg staat op de 8e plaats. De vrouwen werden in 2017 Europees kampioen en in 2019 vicewereldkampioen. De mannen werden in 1988 Europees kampioen en in 1974, 1978 en 2010 vicewereldkampioen.

Kleuren en vormen

Met de uitgifte van de laatste postzegels uit de serie Typisch Nederlands is goed zichtbaar geworden hoe de ontwerpers dit jaar de verschillende uitgiften op elkaar hebben afgestemd. Zo keren de kleuren van de Nederlandse vlag op alle 5 de postzegels terug in de volgorde: rood, wit, blauw en tot slot 2 soorten oranje. Binnen de rechthoek van de postzegel is met verschillende vormen gespeeld. Voor de schaatssport zijn kruisende diagonalen gekozen, voor wielrennen rechte lijnen, voor hockey en zeilen driehoeken en bij voetbal staat de sporter midden in de cirkel.

Typische beweging

In de uitwerking van de voetballer is veel aandacht besteed aan de typische beweging die deze sport kenmerkt. “Bij deze illustratie is opvallend hoe de voetballer de ‘power’ van haar lijf combineert met een ontspannen beweging”, aldus Claire Bedon. “Als inspiratie zijn actiefoto’s gebruikt van sportfotografen. Daarbij kijk je naar de dynamiek van het lichaam, de kracht die het uitstraalt, de balans tijdens de inspanning.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel 250 jaar Typisch Nederlands - voetbal telt 6 postzegels in 6 dezelfde ontwerpen, met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 15 augustus verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via de webshop. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.