Eerbetoon aan Wapenzegels 1869

Den Haag, 15 oktober 2021. Ter gelegenheid van POSTEX 2021 geeft PostNL dit jaar postzegels uit met de Wapenzegels 1869 als onderwerp. De uitgifte vindt plaats in het kader van de Dag van de Postzegel.

De Dag van de Postzegel is een vast onderdeel van de jaarlijkse POSTEX in Omnisport in Apeldoorn. POSTEX is een groots filatelistisch evenement voor de postzegelverzamelaar en het hele gezin. In 2020 werd het evenement vanwege de coronapandemie afgelast, maar dit jaar gaat het evenement wel door, op 15 en 16 oktober.

Eerste postzegels voor drukwerk

De Frankeerzegels Rijkswapen 1869-1876, kortweg de Wapenzegels 1869, zijn de eerste Nederlandse postzegels die speciaal voor het frankeren van drukwerk werden gemaakt. Het zijn ook de eerste postzegels van ons land zonder afbeelding van de regerende vorst.

Nieuwe vorm, nieuwe volgorde

Op de nieuwe postzegels heeft grafisch ontwerper Sandra Smulders uit Gouda de belangrijkste beeldelementen van de Wapenzegels 1869 opnieuw vormgegeven en gerangschikt. Op de oneven rijen van het postzegelvel staat een wapenschild met drie leeuwen en koningskroon in het midden, half op de gele postzegel en half op de paarse postzegel. Op de even rijen zijn de gele en paarse postzegel van plaats gewisseld, waardoor de kleuren verspringen.

Strak en gestileerd

De lauwertakken van de Wapenzegels 1869 keren op de nieuwe postzegels terug, maar ook in een strakke, gestileerde vorm. De lijnen in de achtergrond lopen door de eiken- en laurierbladeren heen. “Dat is op meer plekken gebeurd”, zegt Smulders. “Aan de horizontale lijnen uit de oorspronkelijke postzegels heb ik meer beweging en meer dynamiek toegevoegd. Op de gele postzegel zijn de lijnen in het midden dikker en worden ze naar buiten dunner. Op de paarse postzegel is het precies omgekeerd. Bovendien verloopt op beide postzegels de lijnkleur door meer transparantie toe te voegen.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Dag van de Postzegel 2021 telt 10 postzegels in 2 ontwerpen, met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 15 oktober 2021 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.