Extra aandacht voor verkiezingspost

Den Haag, 17 oktober 2023 - Op woensdag 22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen. PostNL bezorgt in de periode van half oktober tot de week voor de verkiezingen in meer dan 300 gemeenten ruim 12 miljoen stempassen, en bijna 6 miljoen kandidatenlijsten. Dat doet PostNL in nauwe samenwerking met leveranciers en de gemeenten. De stempassen worden vanaf deze week bij de kiezers bezorgd. 

Sipke Spoelstra, operationeel directeur van het postbedrijf: “Verkiezingspost is belangrijke post en daar komt veel bij kijken, zeker in een periode waarin het al druk is. Samen met de leveranciers en de gemeenten bereiden we het hele proces goed voor. We zetten ons er maximaal voor in om de bezorging van de stempassen en kandidatenlijsten tijdig en zorgvuldig te laten verlopen.” 

Maandenlange voorbereiding 

De voorbereidingen zijn direct gestart nadat de verkiezingen werden aangekondigd. De afgelopen maanden heeft PostNL samen met de leveranciers en gemeenten een gedetailleerde planning gemaakt. Samen zorgen we er zo voor dat de stempassen en kandidatenlijsten op tijd bij de kiezers worden bezorgd. Het moment van bezorging is niet voor elke gemeente hetzelfde, alle verkiezingspost wordt in de periode van half oktober tot de week voor de verkiezingen bezorgd. 

PostNL heeft net als veel sectoren en bedrijven te maken met de krapte op de arbeidsmarkt, dat is een structureel probleem en niet zomaar opgelost. We doen er alles aan om alle post zo snel mogelijk te bezorgen, maar door het personeelstekort kan het voorkomen dat we in deze drukke periode een deel van de overige zakelijke post later bezorgen.

Speciaal team verkiezingspost 

De stempassen worden aangeboden met een speciale codering op de enveloppen. Het voordeel hiervan is dat de sorteermachines deze post meteen herkent als verkiezingspost en zo door het hele proces kan worden gevolgd. Ook informeren we alle bezorgers over het extra belang dat deze post heeft. Een speciaal team volgt het proces rond de bezorging van deze bijzondere post nauwlettend. Het gaat om miljoenen poststukken, en dan kan het ook gebeuren dat er een keer iets niet goed gaat. Dit team staat dan direct in contact met de betreffende gemeente om dit zo snel en zo goed mogelijk op te lossen.