Fascinatie van mens voor maan op ruimtepostzegels

Den Haag, 21 april 2023. De ruimte wordt meer bezocht dan ooit tevoren. Ook dit jaar gaan er weer nieuwe sondes de ruimte in. Op het postzegelvel “De reis naar de maan” van PostNL staat de fascinatie van de mens voor de ruimte centraal, met extra aandacht voor de maan. Dit bijzonder postzegelvel kwam tot stand in samenwerking met Space Expo.

Op de 9 postzegels van het postzegelvel “De reis naar de maan“ staan illustraties die met ruimte en ruimtevaart te maken hebben. In het vel ontbreekt de 10e postzegel: de maan. De uitgestanste cirkelvorm staat symbool voor de maanpostzegel die PostNL wil uitgeven zodra de mens in 2025 weer voet op de maan zet. Op donderdag 20 april overhandigde Noud Wegman (Directeur Commercie MailNL) bij Airbus in Leiden het eerste vel van deze postzegels aan Rob Postma (Managing Director Airbus Netherlands), ook in het bijzijn van Space Expo.

Artemis

De Russische kosmonaut Joeri Gagarin was in 1961 de eerste mens in de ruimte. In 1969 zetten de Amerikanen voor het eerst een mens op de maan met de Apollo 11. Het Apolloprogramma werd gevolgd door de spaceshuttles. In het internationaal ruimtestation ISS wordt sinds 1998 op internationale schaal intensief samengewerkt. Het nieuwste ruimteprogramma naar de maan heet Artemis, met als doel in 2025 opnieuw astronauten op de maan te laten landen. De Artemis missies zijn uitgerust met zonnepanelen van Airbus Netherlands.

Vrije vorm

De ruimtepostzegels zijn op het postzegelvel tegen een diepblauwe sterrenhemel op de velrand geplaatst. Er zijn 3 ronde postzegels en 6 postzegels met een vrije vorm die de buitenste lijnen van de illustratie volgt. De kleuren van de illustraties zijn warmrood, korenbloemblauw, zachtgeel, zilver en koper.

Iconisch

Het ontwerp van het postzegelvel “De reis naar de maan” is gemaakt door grafisch ontwerper Lilian Vos, van het bureau Vividblue uit Amsterdam. Op de postzegels staan illustraties met een directe relatie tot de ruimte. “De postzegels zijn een verbeelding van de werkelijkheid, dat maakt ze zo iconisch”, zegt Vos. “Ik heb goed gekeken naar hoe de ruimtevaart er tegenwoordig uitziet. Met de draagraketten en ruimtecapsules van nu. Ook zijn de ruimtepakken afgebeeld die de astronauten straks zullen dragen tijdens ruimtewandelingen en op de maan.”

Vrije organische vorm

De kleuren van het postzegelvel zijn afgeleid van de beroemde ruimtefoto’s van de ruimtetelescopen Hubble en James Webb. Ontwerper Vos voegde daar warmrood toe om de menselijke kant te benadrukken en zilver als het om techniek gaat. In iedere illustratie zijn vlekjes met een vrije organische vorm te zien. De vlekjes hebben verschillende betekenissen, afhankelijk van de illustratie. Ze duiden bijvoorbeeld op stofdeeltjes in de ruimte of op de samenstelling van het oppervlak van hemellichamen. Bij de illustratie van de aarde symboliseren ze het snoer aan lichtjes die je vanuit de ruimte ziet als je naar grote steden kijkt.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel De reis naar de maan telt 9 postzegels in 9 verschillende ontwerpen, met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 21 april 2023 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via de webshop. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald. De prijs per vel met 9 postzegels is € 9,09.