Gelderse primeur: PostNL bezorgt alle post in Ede elektrisch

Ede is de eerste stad in Gelderland waar PostNL nu alle post elektrisch bezorgt. De 40 postbezorgers die de Edenaren elke dag door weer en wind hun post bezorgen, hebben de primeur. Zij bezorgen alle post voortaan met een elektrische fiets of elektrische bakfiets. Wethouder Peter de Pater gaf op 14 juni het startsein en zwaaide de postbezorgers uit bij de start van hun bezorgronde.

Andere manier van postbezorging 

We versturen en ontvangen steeds minder post in Nederland. Maar de post die we versturen en ontvangen, blijft onverminderd belangrijk en relevant. Een handgeschreven verjaardagskaart, een stempas, een geboortekaartje, favoriete tijdschriften: ze komen met de post. PostNL wil al die post elke dag op tijd op het juiste adres in Nederland blijven bezorgen. Doordat er minder post is, worden de wijken die de postbezorgers belopen of befietsen groter. Dit vraagt om een andere benadering en organisatie van de manier waarop we post bezorgen. Met de inzet van de elektrische (bak)fietsen helpt PostNL zijn postbezorgers om hun werk goed en efficiënt te kunnen doen. 

Minder autokilometers 

De postbezorgers bezorgen de post voortaan met 20 elektrische fietsen en 17 elektrische bakfietsen. En dat doen ze vanuit 1 depot aan Hoorn 35, voorheen deden ze dat vanuit 6 depots. Hierdoor maakt PostNL in Ede elke dag flink wat autokilometers minder: er hoeft nog maar 1 depot met de auto bevoorraad te worden. Op jaarbasis gaat dit om 10.000 kilometers. Chris Alberti, projectleider logistieke strategie bij PostNL: “De keuze voor het gebruik van elektrische fietsen en bakfietsen is hierdoor een logische. PostNL heeft duurzaamheid al jaren hoog in het vaandel staan.” 

Vast gezicht in straatbeeld 

Ook de gemeente Ede is blij met de verduurzaming in de stad. “Bijna alles wat de gemeente tegenwoordig doet, ademt duurzaamheid”, reageert Peter de Pater, de Edense wethouder van onder andere ruimtelijke ontwikkeling en verkeer. “Ik ben dan ook zeer trots op deze ontwikkeling in Ede. Aan de ene kant de verduurzaming door de reductie van het aantal autokilometers dat PostNL in onze stad maakt. Maar ook de verduurzaming door postbezorgers met deze hulpmiddelen te laten werken. Ik hoop dat de postbezorger hierdoor nog lang een vast gezicht in het straatbeeld blijft.” 

Landelijke ambities 

PostNL is van plan om de post in grote delen van Nederland elektrisch te gaan bezorgen. We verwachten de komende 2 jaar flinke stappen te maken. Dit zou onder meer betekenen dat we van 2.300 naar minder dan 1.000 depots gaan. En dat PostNL dan met duizenden elektrische fietsen en elektrische bakfietsen de post in Nederland bezorgt. Ede is na Zeist de tweede Nederlandse stad waar we alle post elektrisch bezorgen.