Gemeenten gebruiken PostNL-app om stemmen nog makkelijker te maken

Den Haag – Op 23 mei kunnen we in Nederland onze stem uitbrengen tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement. PostNL bezorgde in april en mei de stempassen en/of kandidatenlijsten in 222 van de 355 gemeenten in Nederland. Nieuw dit jaar is dat gemeenten het burgers via de app van PostNL nog gemakkelijker maken om te gaan stemmen.

Agenderen en activeren

Net als bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en waterschappen eerder dit jaar kunnen gemeenten de PostNL-app inzetten richting hun burgers. Dat werkt als volgt: binnen de PostNL-app is het mogelijk om alle post die je ontvangt alvast digitaal bekijken. Dat heet Mijn Post. Gemeenten kunnen hier voor de verkiezingen nog een actie aan toevoegen. Projectleider Mirjam Reeuwijk: “35 gemeenten hebben zo’n actie aan hun post toegevoegd. Daarbij konden zij kiezen voor agenderen: een afspraak en herinnering komen automatisch in de digitale agenda van de ontvanger. Of voor activeren: de ontvanger kan vanuit de PostNL-app doorklikken naar een webpagina van de gemeente, bijvoorbeeld over de verkiezingen. Met deze slimme combinatie van de app en de bezorging kunnen gemeenten het burgers nog gemakkelijker maken om te gaan stemmen.”

Hoge kwaliteit bezorging

In totaal bezorgen we voor de verkiezingen voor het Europees Parlement ruim 8,8 miljoen stempassen en 5,4 miljoen kandidatenlijsten. “En dat voor maar liefst 222 van de 355 gemeenten in Nederland”, vertelt portfoliomanager Robert van Gennep. “Dat zijn meer gemeenten, stempassen en kandidatenlijsten dan voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten en waterschappen in maart dit jaar. Door de hoge kwaliteit van de bezorging tijdens die verkiezingen zijn namelijk enkele gemeenten naar PostNL overgestapt. Gezien de impact van deze post op heel Nederland zijn we daar best trots op.”