Gespierde honden houden de wacht op postzegels Typisch Nederlands

Den Haag, 12 februari 2024 - De meerjarige postzegelserie Typisch Nederlands van PostNL is in 2024 gewijd aan de dieren die we het best kennen en die het dichtst bij ons staan. Vandaag brengt PostNL het tweede postzegelvel van dit jaar uit de serie uit. Deze nieuwste postzegels zijn gewijd aan de trouwste vriend van de mens: de hond.

De postzegels ‘Typisch Nederlands - honden’ zijn ontworpen door het bureau Total Design uit Amsterdam. Met behulp van kunstmatige intelligentie maakten zij een ontwerp rondom gefantaseerde beeldjes in de vorm van Delfts blauw aardewerk.

Concept director Huub van Veenhuijzen: “We vroegen AI om een gevoel van intimiteit over te brengen, daar gaat het tenslotte om bij onze lievelingsdieren. Zo vertelt het beeld het verhaal van de dieren waarvan we allemaal houden, de dieren waarvoor we graag zorgen. Die zich dicht bij ons bevinden, zowel letterlijk als figuurlijk.”

Fantasiebeelden

Voor grafisch ontwerper Adam Lane van Total Design zijn de honden niet alleen van hetzelfde ras, maar ook familie van elkaar. “Ik zie ze als broer en zus die stevig tegen elkaar aan zitten. Ook daaruit blijkt dat ze elkaar steunen. Terwijl bij de koeien op het eerste postzegelvel vooral sprake was van intimiteit, overheerst hier het gevoel van loyaliteit. Beide honden hebben een statig postuur, zitten rechtop en domineren het beeld. Opvallend is ook de verdikking bij de nek die AI bij toeval liet ontstaan. Is het een halsplooi, een halsband? Dat zijn de ‘happy little accidents’ zoals tv-kunstschilder Bob Ross dat ooit noemde.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel ‘Typisch Nederlands – honden’ telt 6 gelijke postzegels, met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 12 februari 2024 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via de webshop. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald. De prijs per vel met 6 postzegels is € 6,54.