Gouden postzegel voor 75 jaar van vrede en vrijheid

Den Haag, 11 mei 2020 – Afgelopen 5 mei vierde Nederland dat ons land 75 jaar geleden werd bevrijd. In verband met het coronavirus waren alle publieksevenementen rondom de 5 mei-viering afgelast. Andere initiatieven kunnen wel doorgaan, zoals de uitgifte door PostNL van een bijzondere gouden postzegel.

Capitulatie van Duitsland

In de serie Einde van de Tweede Wereldoorlog verschijnt vandaag de postzegel 75 jaar Vrede & Vrijheid. Deze gouden postzegel staat in het teken van de bevrijding van Nederland op 5 mei 1945. De dag dat de Duitsers zich officieel overgaven.

Overtrekkende vliegtuigen

Op de vandaag verschenen gouden postzegel staat een foto van zwaaiende Nederlanders die overtrekkende geallieerde vliegtuigen groeten. Over de foto heen is in een cursieve letter 75 jaar geschreven. De foto, gemaakt door J. van Rhijn, komt uit het Nationaal Archief/Spaarnestad Photo in Den Haag.

5 jaar van bezetting

Met de Duitse capitulatie op 5 mei 1945 kwam een einde aan de bezetting van Nederland na de inval van het Duitse leger op 10 mei 1940. Nederlands-Indië moest tot 18 augustus 1945 wachten tot het Japanse leger de wapens neerlegde. In de loop van de tijd is het accent van de 5 mei-viering verschoven van de feitelijke historische bevrijding naar het algemene belang van vrijheid. Op veel plaatsen ter wereld vechten mensen dagelijks nog steeds voor hun bestaan. Daarom is 5 mei uitgegroeid tot ook een dag voor bezinning op onvrijheid elders in de wereld.

Gouden serie

De postzegel over de bevrijding van Nederland maakt deel uit van de serie Einde van de Tweede Wereldoorlog. Op 20 januari verscheen de eerste postzegel uit deze serie, over de operatie Market Garden, gevolgd op 20 maart door de postzegel over Anne Frank. De laatste postzegeluitgifte in de serie is op 17 augustus, de dag dat 75 jaar geleden het Japanse leger in het toenmalig Nederlands-Indië de wapens neerlegde. Elke postzegel uit de serie Einde van de Tweede Wereldoorlog is gemaakt van 24-karaats goud.

Verkrijgbaarheid

De serie Einde van de Tweede Wereldoorlog is, zolang de voorraad strekt, uitsluitend verkrijgbaar via de webshop en bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. Op de postzegel staat waardeaanduiding 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De geldigheidstermijn is onbepaald.