Gouden postzegel voor jubilerende Holland America Line

Den Haag, 18 april 2023 - Sinds de oprichting 150 jaar geleden heeft de Holland America Line miljoenen mensen vervoerd, van landverhuizers tot passagiers die een luxe cruise maken. Vanwege het bijzondere jubileum geeft PostNL vandaag een speciale gouden postzegel uit.

Op de gouden postzegel ‘Holland America Line 150 jaar’ staat een illustratie van 2 markante schepen uit de geschiedenis van deze scheepvaartmaatschappij. Ze zijn naast elkaar afgebeeld. Links is het nieuwste cruiseschip te zien, de ‘Rotterdam’ (7) uit 2021, rechts het eerste stoomschip, de ‘Rotterdam’ (1) uit 1873. De postzegel met 24-karaats goud is in een oplage van slechts 1000 stuks vervaardigd.

Indrukwekkende schepen

De illustratie op de postzegel is geïnspireerd door de stijl en sfeer van de posters van de Holland America Line uit de jaren dertig van de vorige eeuw. De beeldtaal van die posters wordt gekarakteriseerd door indrukwekkende schepen waarvan de boeg boven de toeschouwer uittorent.

Van landverhuizingen tot cruisereizen

Holland America Line is een gerenommeerde cruisemaatschappij die 150 jaar geleden werd opgericht (1873-2023). De maatschappij onderhield een scheepvaartverbinding tussen Nederland en de Verenigde Staten. Deze scheepsroute speelde een grote rol in de landverhuizingen van Europa naar Amerika. Door de toenemende concurrentie van de luchtvaart verschoof de aandacht naar het gebruik van de passagiersschepen voor cruisereizen.

Juiste detaillering

De postzegel is ontworpen door grafisch ontwerper Frank Janse uit Gouda. In de detaillering onderzocht hij de mogelijkheden om met zo weinig mogelijk middelen de schepen zo goed mogelijk te visualiseren. “Het zijn grote schepen waarop veel gebeurt”, zegt Janse. “De opgave is dan de juiste details te kiezen. Zo zie je onder de schoorsteen van de ‘Rotterdam’ (1) zwarte rondjes. Dat waren in het echt de ramen in de kajuitonderbouw van de stoompijp. Ook de passagiersdekken op de ‘Rotterdam’ (7) zijn sterk vereenvoudigd weergegeven, net als het ankergat en de patrijspoorten.”

Beperkte oplage

De postzegel ‘Holland America Line 150 jaar’ met 24-karaats goud is in een oplage van slechts 1000 stuks vervaardigd. PostNL levert de postzegel inclusief een luxe bewaardoos met certificaat van echtheid. De prijs bedraagt € 50,00.

Gouden postzegels

PostNL geeft gouden postzegels uitsluitend uit ter gelegenheid van bijzondere jubilea en andere speciale herdenkingen en altijd in een beperkte oplage. Eerder verschenen onder meer de gouden postzegels ‘Prinses Amalia 18 jaar’, ‘350 jaar Rembrandt’, ‘Willem Alexander’, ‘Máxima’, de serie ‘Einde van de Tweede Wereldoorlog’, ‘Nijntje 65 jaar’, de cassette ‘Oranje in Goud’ en de serie ‘Hugo de Groot’. Elke postzegel is gemaakt met 24-karaats goud.

Verkrijgbaarheid

De gouden postzegel ‘Holland America Line 150 jaar’ is, zolang de voorraad strekt, uitsluitend verkrijgbaar via de webshop en bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. Op de postzegel staat waardeaanduiding 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De geldigheidstermijn is onbepaald.