Het nieuwe verzamelen: PostNL lanceert de eerste Nederlandse cryptopostzegel

Den Haag - PostNL geeft dit najaar de allereerste Nederlandse cryptopostzegel uit. De lancering komt voort uit een samenwerking met de Oostenrijkse Post, die gelijktijdig een cryptopostzegel uitbrengt. “Postzegels verzamelen is van alle tijden,” zegt Bob van Ierland, Directeur Mail Nederland bij PostNL. “We zijn er trots op dat we met deze Nederlandse primeur een nieuwe generatie verzamelaars aanspreken.”

De ‘NL crypto stamp’ bestaat uit een fysieke postzegel om te gebruiken en een 'digitale tweeling'. Die digitale versie wordt zichtbaar door de QR-code op de fysieke postzegel te scannen. Daarna kun je?deze activeren, verzamelen, uitwisselen en verhandelen via de blockchain. De digitale tweeling is een zogenoemde non fungible token (NFT).

Samenwerking met Oostenrijkse Post

De NL crypto stamp is niet alleen nieuw in Nederland, maar ook een wereldwijde primeur. Het is namelijk de eerste cryptopostzegel die gezamenlijk uitgegeven wordt door twee postbedrijven. PostNL heeft de krachten gebundeld met de Oostenrijkse Post, die de eerste cryptopostzegel uitbracht in 2019.

Om deze samenwerking te bezegelen, trof PostNL CEO Herna Verhagen onlangs haar Oostenrijkse collega Georg Pölzl. De Oostenrijkse Post heeft inmiddels al meer dan drie jaar ervaring met het uitgeven van cryptopostzegels. Georg Pölzl: “We zijn al lange tijd bezig met het inzetten van blockchain en crypto-technologie en daarmee een pionier op dit gebied. Door gebruik te maken van onze licentie, kunnen postbedrijven wereldwijd een beroep doen op onze expertise. Ik ben ervan overtuigd dat, met de hulp vanuit Oostenrijk, deze Nederlandse cryptopostzegel zal uitgroeien tot een gewild verzamelobject.“

Nederland stapt in crypto en NFT's?

“Er zijn steeds meer Nederlanders die zich verdiepen in de wereld van crypto,” aldus Van Ierland. “Toch kent het grote publiek ze alleen van naam. Met deze cryptopostzegel maken we NFT's nu toegankelijk voor een breder publiek. We hopen dat we zo meer mensen kunnen enthousiasmeren voor deze bijzondere nieuwe stap in de wereld van het verzamelen.”

Geheim ontwerp nog niet onthuld?

Het ontwerp van deze joint issue cryptopostzegel kent net als de voorgaande edities van de Oostenrijkse Post, een uniek symbool. Bij die eerdere edities waren dat de symbolen van een eenhoorn, een walvis en een panda. PostNL en de Oostenrijkse Post onthullen het ontwerp dat straks op deze cryptopostzegel prijkt, nu nog niet. Via de website NLcryptostamp.nl, de Collect Club nieuwsbrief van PostNL en de social mediakanalen van PostNL zal de komende tijd het ontwerp stap voor stap onthuld worden.

Verkrijgbaarheid?cryptozegel

De NL crypto stamp is verkrijgbaar in een gelimiteerde oplage voor €9,05. Wanneer de voorverkoop start, hoe groot de oplage is en waar de cryptopostzegel te koop is, maakt PostNL later bekend.