Het voorjaar komt er aan met de postzegels ‘Beleef de natuur’

Den Haag, 13 februari 2023. De natuurgebieden Skrok en Skrins in Friesland zijn een geliefde broedplek en verblijfplaats voor weidevogels. Op de nieuwste postzegels van PostNL in de serie ‘Beleef de natuur’ zijn onder meer de goudplevier, grutto, kievit, kluut en tureluur afgebeeld. Ook is er ruimte voor andere soorten bewoners van Skrok en Skrins, zoals de haas en het melkkruid.

Het postzegelvel ‘Beleef de natuur – Skrok en Skrins’ is opnieuw ontworpen door grafisch ontwerper Frank Janse uit Gouda. Op het vel krijgen alle afgebeelde planten en dieren, die in hun natuurlijke omgeving zijn geportretteerd, ieder hun eigen postzegel. De serie Beleef de natuur is gewijd aan bijzondere Nederlandse natuurgebieden, verspreid over ons land. In 2023 komen achtereenvolgens de provincies Flevoland, Friesland, Overijssel en Noord-Brabant aan bod.

Lentekleuren

Bij de keuze van de foto’s voor Skrok en Skrins hield de ontwerper er rekening mee dat het postzegelvel in aanloop naar de lente verschijnt. “Daarom zie je vooral lichtere kleuren die je met de lente associeert”, aldus Janse. “Veel lichtgroen en lichtgeel bijvoorbeeld, maar er zijn ook roze accenten en blauwe tinten.”

Zout in de bodem

In de natuurgebieden Skrok en Skrins zijn er stukken die ooit behoorden tot een oude zeearm die in de middeleeuwen werd ingepolderd. Op sommige plekken komt nog altijd zout water aan de oppervlakte, waardoor hier bijzondere planten als schorrezoutgras en het goudknopje groeien.

Kippenvelmomenten

Beide natuurgebieden zijn door de Stichting Natuurmonumenten eind jaren ‘80 verworven ten tijde van de ruilverkaveling. Terwijl de landbouw op de weilanden eromheen steeds intensiever is geworden, zien Skrok en Skrins er nog uit als vroeger. “Met greppels, akkertjes, graslanden vol bloemen en heel veel weidevogels”, aldus boswachter Simon de Winter. Hij is nog altijd onder de indruk als hij in het gebied aan het werk is. “Zeker als je in het voorjaar door wolken weidevogels wordt omgeven terwijl de velden volop in bloei staan. Dat zijn nog steeds kippenvelmomenten.”

Nog twee postzegelvellen in aantocht

De uitgifte over Skrok en Skrins is onderdeel van de serie ‘Beleef de natuur’ van dit jaar. Eerder bracht PostNL al de postzegels uit over Marker Wadden in Flevoland. Later dit jaar volgen nog de postzegelvellen over de Wieden in Overijssel en de Oisterwijkse Bossen en Vennen in Noord-Brabant.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel ‘Beleef de natuur – Skrok en Skrins’ telt 10 postzegels in 10 verschillende ontwerpen, met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 13 februari 2023 verkrijgbaar bij alle verkooppunten van PostNL, het postkantoor in de Bruna-winkels en via de webshop. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De postzegels zijn voor onbepaalde tijd geldig. De prijs per vel met 10 postzegels is € 10,10.