Hockey: een typisch Nederlandse sport op zes postzegels

Den Haag, 21 maart 2022 – Op de nieuwste postzegels in de serie Typisch Nederlands richt PostNL nu de schijnwerpers op de hockeysport. De meerjarige serie Typisch Nederlands is dit jaar gewijd aan sporten waarin Nederlanders uitblinken.

Op elk van de zes postzegels staat een illustratie van een hockeyster die met de bal aan de stick op het punt staat een tegenstander te passeren. In de achtergrond zijn de 23-meterlijn en de slagcirkel afgebeeld, symbolen voor de typische plattegrond van een hockeyveld.

Grote sport

Hockey is een grote sport in Nederland, met meer dan 250.000 actieve hockeyers bij ruim 300 verenigingen. Zij spelen zowel op het veld als in de zaal. De Nederlandse vrouwenploeg en mannenploeg doen al jaren mee op het hoogste niveau. Beide teams hebben al veel prijzen gewonnen, waaronder vier olympische titels voor de vrouwen en twee voor de mannen. De vrouwen wonnen elf keer de wereldtitel, de mannen drie keer.

Contrastkleuren

De hockeypostzegels zijn ontworpen door Claire Bedon en Edwin van Praet van Total Design uit Amsterdam. De sfeer van de postzegels Typisch Nederlands - hockey wordt bepaald door de lichte kleur grijs in de achtergrond, met als contrastkleuren blauw, oranje, rood en geel. Creative director Edwin Van Praet: “De grijze achtergrondkleur gaf bij deze postzegels veel mogelijkheden om met de andere kleuren uit te pakken.”

Natuurlijke schaduwen

Als inspiratie zijn voor het ontwerp actiefoto’s gebruikt van sportfotografen. Daarbij hebben de ontwerpers zich geconcentreerd op de dynamiek van het lichaam, de kracht die het uitstraalt en de balans tijdens de inspanning. Grafisch ontwerper Claire Bedon: “De hockeyster in de voorgrond en het hockeyveld in de achtergrond zijn zo gepositioneerd dat er diepte ontstaat. Dat is versterkt door schaduwen toe te voegen, in elk lichaamsdeel en ook in de kleding. Natuurlijke schaduwen waardoor het lichaam geloofwaardig wordt en je duidelijk merkt waar het licht vandaan komt.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Typisch Nederlands - hockey telt zes gelijke postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 21 maart 2022 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.