Iconische grachtenpanden op nieuwe postzegels

Den Haag, 25 maart 2021 - Waar ter wereld je ook komt, bijna iedereen kent de grachten van Amsterdam. Vijf prachtige panden aan deze grachten zijn nu vereeuwigd op de nieuwste postzegels van PostNL uit de serie Typisch Nederlands.

De serie besteedt in 2021 aandacht aan woningtypen en gevels die kenmerkend voor ons land zijn. Eerder verschenen al postzegels over stolpboerderijen en houten huizen. Later dit jaar volgen nog uitgiften over woonboten en rijtjeshuizen.

Kleurrijke illustratie

Op de postzegels Typisch Nederlands – grachtenpanden staat een kleurrijke illustratie van 5 grachtenpanden uit Amsterdam. De panden, groot en klein, staan tegen elkaar aan. Links en rechts is in de achtergrond het silhouet zichtbaar van de gevels aan de gracht erachter. De afgebeelde grachtenpanden zijn in het echt te bewonderen aan de Herengracht, de Oude Turfmarkt, de Brouwersgracht en de Leidsegracht.

Halvemaanvorm

De Amsterdamse grachtengordel, inmiddels UNESCO-werelderfgoed, is gefaseerd aangelegd. Begin 17e eeuw werden de Prinsengracht, Keizersgracht en Herengracht gegraven. Vanaf circa 1660 trok de stad de grachten door naar de Amstel. Rond 1680 kwam tot slot de uitbreiding tot de Oostelijke Eilanden tot stand. Zo kreeg de kaart van Amsterdam de typerende halvemaanvorm.

Schilderijtje

De postzegels over de Amsterdamse grachtenpanden zijn ontworpen door Edwin van Praet van Total Design uit Amsterdam. De keuze van Van Praet was gebaseerd op de wens om verschillende panden te laten zien met verschillende bestemmingen en verschillende soorten gevels uit verschillende periodes. Ook wilde hij benadrukken dat er aan de grachten grote en kleine panden gebroederlijk naast elkaar staan. Op basis van de typische uitstraling van de grachtenpanden heeft Van Praet, zoals hij zegt, ‘een schilderijtje’ proberen te maken. “Een romantische illustratie als ideaalbeeld van het grachtenpand. Er kan zo een lijstje omheen.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Typisch Nederlands – grachtenpanden telt 6 gelijke postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 22 maart 2021 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.