Iconische postzegel met typisch Nederlandse schaatser

Den Haag, 3 januari 2022 - PostNL besteedt in 2022 met de serie Typisch Nederlands aandacht aan verschillende sporten waarin Nederlanders uitblinken. Vandaag verschijnt het eerste postzegelvel over de schaatssport.

Nederland is een schaatsland, al eeuwenlang. Nergens ter wereld zijn er bijvoorbeeld zo veel overdekte ijsbanen als in Nederland. De belangen van alle takken van deze sport worden sinds 1882 behartigd door de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB). Jaap Eden was in 1893 de eerste Nederlandse wereldkampioen. Na hem volgde een stoet aan goudenmedaillewinnaars – van Ard Schenk, Kees Verkerk en Atje Keulen-Deelstra tot Sven Kramer en Ireen Wüst.

Typische plattegrond

Op de postzegels Typisch Nederlands - schaatsen staat een illustratie van een schaatser in actie die een bocht inzet door het rechterbeen over het linkerbeen te plaatsen. In de achtergrond lopen brede lijnen in een ovale vorm, als symbool voor de typische plattegrond van een ijsbaan.

Dynamiek en beweging

De postzegels in de serie Typisch Nederlands 2022 zijn net als in vorige jaren ontworpen door Total Design uit Amsterdam. In de uitwerking van de schaatser is veel aandacht besteed aan de typische houding die deze sport kenmerkt. “We hebben gaandeweg steeds meer ‘power’ in de beweging gebracht”, aldus grafisch ontwerper Claire Bedon. In het iconische ontwerp zijn alle overbodige details weggelaten, de essentie is dynamiek en balans.

Fan in het stadion

Opvallend in het ontwerp is dat zowel de linker- als de rechterschaats een klein stukje uit het beeldvlak steekt en overloopt naar de witte strook onderaan de postzegel. “Het is maar een klein detail”, zegt art director Edwin van Praet van Total Design. “Maar het versterkt de indruk dat de schaatser naar jou toekomt. Je bent betrokken bij de actie, je bent de fan die in het stadion zit en die de kampioen op zich af ziet schaatsen.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Typisch Nederlands - schaatsen telt 6 gelijke postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 3 januari 2022 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.