Iconische vormen domineren op postzegels Typisch Nederlands – musea

Den Haag, 2 januari 2023 - Vandaag verschijnt het eerste postzegelvel van 2023 in de serie ‘Typisch Nederlands’ van PostNL. De zes postzegels staan in het teken van de vele kwalitatief hoogwaardige musea die ons land rijk is. De serie ‘Typisch Nederlands’ is dit jaar gewijd aan uiteenlopende bezienswaardigheden die belangrijk en typerend voor Nederland zijn.

Het ontwerp van ‘Typisch Nederlands – musea’ is van de hand van senior grafisch ontwerper Adam Lane en creative director Edwin van Praet, van Total Design uit Amsterdam. In de serie verschijnen later dit jaar postzegelvellen met als onderwerp molens (13 februari), bloemenvelden (20 maart), kaasmarkten (20 maart) en wadden (14 augustus).

Honderden musea, miljoenen bezoekers

Nederland is een echt museumland. Met vele honderden musea die vele miljoenen bezoekers trekken. Het oudste museum van ons land is het Teylers Museum in Haarlem (uit 1784). Het Rijksmuseum Amsterdam (uit 1885) trekt ieder jaar de meeste bezoekers.

Iconische vormen

Op de postzegels van het postzegelvel ‘Typisch Nederlands – musea’ staan schilderijlijsten en vazen in verschillende formaten. De iconische vormen zijn in een strak patroon over de postzegels gegroepeerd. De vormentaal is zo simpel en geometrisch mogelijk, maar nog goed herkenbaar, aldus grafisch ontwerper Adam Lane. “Op die manier zijn we erin geslaagd om binnen het patronenspel postzegels te ontwerpen met krachtige beelden. De losse postzegel laat een sterk ontwerp zien, terwijl het verhaal achter het thema leesbaar blijft.”

Inhoudelijke aspecten

Het is niet alleen de vorm die op het postzegelvel domineert, er zit ook een inhoudelijk aspect vast aan de keuze voor het ontwerpconcept met iconen en patronen. Creative director Edwin van Praet: “Dat geldt voor alle postzegelvellen die dit jaar in de serie Typisch Nederlands worden uitgegeven. Welk museum je ook bezoekt, er is altijd bewust een patroon gekozen van hoe bijvoorbeeld schilderijen aan de muur hangen. Ook bij het verzamelen van kunst gaan musea natuurlijk volgens een vast patroon te werk om hun collectie op te bouwen.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel ‘Typisch Nederlands – musea’ telt zes postzegels in zes gelijke ontwerpen, met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels ‘Typisch Nederlands – musea’ zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij het postkantoor in de Bruna-winkels en via de webshop. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 868 99 00. De prijs per vel met 10 postzegels is € 10,10. De zegels zijn voor onbepaalde tijd geldig.