Kaas, kaas en nog eens kaas op de postzegels Typisch Nederlands

Den Haag, 15 mei 2023. De drie-eenheid koeien, melk en kaas is onlosmakelijk met Nederland verbonden. Met de vandaag verschenen postzegels uit de serie Typisch Nederlands besteedt PostNL aandacht aan de historische kaasmarkten van ons land.

De uitgifte over kaasmarkten is de 4e van dit jaar in de serie Typisch Nederlands. De meerjarige serie ging in 2020 van start. In 2023 zijn de postzegelvellen gewijd aan uiteenlopende bezienswaardigheden die belangrijk en typerend voor Nederland zijn. Eerder dit jaar kwamen al postzegels uit over musea, molens en bloemenvelden. Op 14 augustus verschijnt het laatste postzegelvel uit deze serie, met als onderwerp de wadden.

Waaghuizen

Nederland is een van de grootste kaasexporteurs- en producenten ter wereld. In de middeleeuwen kregen de productie van- en handel in kaas een centrale plek in het Nederlandse leven. Kaasmarkten bloeiden op en steden met weegrechten zetten waaghuizen neer om het gewicht van kazen te bepalen. In ons land zijn nog steeds 5 kaasmarkten actief, in Alkmaar, Edam, Gouda, Hoorn en Woerden.

Wagenwielen

Op het postzegelvel Typisch Nederlands – kaasmarkten staan illustraties van grote kazen in de vorm van wagenwielen. Op iedere postzegel zijn 4 kazen liggend afgebeeld en 1 kaas staand. Over de middelste van de kazen rechts op de postzegel loopt een lichtgele banderol. Op de rechterkant van elke kaas is een schaduw zichtbaar, wat de suggestie wekt dat het licht van links komt.

Rechthoekige vorm

De postzegels voor 2023 uit de meerjarige serie Typisch Nederlands zijn opnieuw ontworpen door Total Design uit Amsterdam. Voor de kaasmarkten koos grafisch ontwerper Adam Lane de iconische wagenwielen als motief op de postzegels. “We hebben nog andere vormen getest”, zegt hij, “waaronder kaasbollen en stukken kaas, plat of in een hoek. Maar het wagenwiel past het mooist bij de rechthoekige vorm van de postzegels.”

Liggend, rechtop en schuin

In de eerste ontwerpen waren de kazen huizenhoog opgestapeld, maar liggend afgebeeld. Volgens creative director Edwin Praet van Total Design ging het ontwerp echt leven toen een paar kazen rechtop en schuin werd gezet. “Het lijkt simpel, maar de verhoudingen zijn heel goed getroffen doordat twee liggende kazen dezelfde ruimte innemen als een staande. Op de markt en in de winkel zet de kaasboer ook af en toe een kaas overeind om het patroon te doorbreken. Het geeft de indruk alsof je een ideale etalage bekijkt waarin iconische kaasvormen op precies de juiste wijze zijn weergegeven.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Typisch Nederlands – kaasmarkten telt 6 gelijke postzegels, met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 15 mei 2023 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via de webshop. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald. De prijs per vel met 6 postzegels is € 6,06.