Kerstverrassingen winnen het van verlanglijstjes

Den Haag, 20 december 2023 – Driekwart van de mensen geeft aan het leuk te vinden om cadeautjes te ontvangen van mensen die dichtbij ze staan. Verreweg de meeste mensen maken geen verlanglijstje en laten zich daarbij graag verrassen. En duurzaamheid speelt op verschillende manieren een rol bij het kopen van kerstcadeaus. Dit blijkt uit onderzoek dat PostNL deze maand door marktonderzoeksbureau Factsnapp liet uitvoeren onder ruim 500 Nederlanders.

Liever een verrassing

8 op de 10 mensen laat zich het liefst verrassen: zij maken geen verlanglijstje. Omdat ze het leuker vinden een cadeautje te krijgen dat ze niet verwachten en het een teken is dat iemand extra moeite voor hen heeft gedaan. 4 op de 10 ondervraagden is van plan onverwachte kerstcadeautjes te geven en ruim een kwart zegt een verrassing te geven aan iemand die eenzaam is tijdens Kerst.

Duurzaamheid tijdens de feestdagen

Duurzaamheid speelt voor veel mensen een rol tijdens de feestdagen. 34% van de mensen geeft aan steeds meer rekening te houden met duurzaamheid bij de aanschaf van cadeaus. Dit doen consumenten bijvoorbeeld door:

  • (ook) op online tweedehands platforms te shoppen (bijna 3 op de 10),
  • zelf wel eens cadeautjes te maken (bijna een kwart),
  • wel eens gekregen cadeautjes door te geven aan anderen (ruim 2 op de 10) of
  • spullen van duurzame materialen en/of van goede kwaliteit te kopen waardoor ze lang meegaan (ruim 3 op de 10).

10 tot 100 euro

43% van de mensen die kerstcadeaus kopen, geeft hieraan in totaal tussen de 10 en 100 euro uit. De cadeaus worden vooral gegeven aan familie: partners, ouders en kinderen maar ook broers, zussen en andere familieleden kunnen vaak een kerstcadeautje verwachten.

Drukte in de pakkettensorteercentra

Zo vlak voor de kerstdagen worden er nog steeds veel cadeaus besteld. PostNL raadt aan om de bezorgvoorkeuren in te stellen in de PostNL-app. Zo kunnen ontvangers zelf hun favoriete bezorgvoorkeur kiezen: bijvoorbeeld bij de buren, een PostNL-punt of op een afgesproken plek. Dit komt goed van pas aankomende dagen, voor het geval je niet thuis bent, zodat je er zeker van bent dat je je pakketje niet mist.