Kinderpostzegels met Tom Poes en heer Bommel

Den Haag - Op de kinderpostzegels van dit jaar staan beroemde stripfiguren uit de avonturen van Tom Poes en heer Bommel. Zij vieren samen feest vanwege de 80ste verjaardag van Tom Poes.

PostNL geeft voor Stichting Kinderpostzegel sinds 1924 kinderpostzegels uit om geld in te zamelen voor projecten die gericht zijn op het welzijn van kwetsbare kinderen. Dit gebeurt door een bijslag van €0,48 per postzegel. De opbrengst van alle bijslagen gaat naar de projecten van de onafhankelijke Stichting Kinderpostzegels Nederland. De stichting zet zich in om kinderen in Nederland en andere landen een kans op een beter leven te geven.

De postzegels

Op de grote kinderpostzegel wandelen Tom Poes en heer Bommel naast elkaar over een zandpad. De kleinere postzegels bieden plek aan andere bekende personages uit de strip van Marten Toonder: Doddeltje, Wammes Waggel, de bediende Joost en de markies de Canteclaer. De illustratie op de kinderpostzegels 2021 is gemaakt door striptekenaar Tim Artz uit Nijmegen. Voor de vormgeving was grafisch ontwerper Ubald Seveke uit Amsterdam verantwoordelijk.

Schilderachtige uitstraling

De verhalen over Tom Poes en heer Bommel verschenen tussen 1957 en 1966 ook in het weekblad Revue. De tekeningen in dit weekblad kregen een eigen bewerking met een bijzondere inkleuring. De sfeer van de Revuestrips gebruikte Artz als inspiratie voor zijn illustratie op de kinderpostzegels. “Veel fans van Tom Poes en heer Bommel beschouwen de verhalen in Revue als het mooiste kleurwerk dat uit de Toonder studio’s is gekomen”, aldus Artz. “Het heeft een schilderachtige uitstraling. Je ziet dat bijvoorbeeld terug in de bomen. Dat zijn echte Toonderbomen: groot, knoestig en gedraaid. Verder heb ik het licht en vriendelijk willen houden. Fris en vrolijk. Juist omdat het kinderpostzegels zijn.”

Geef meer kracht

Het thema van de actie is dit jaar ‘Geef meer kracht’. Hiermee steunt Stichting Kinderpostzegels kinderen die het moeilijk hebben door de coronacrisis. De opbrengst van de Kinderpostzegelactie gaat daarom naar projecten die kinderen helpen meer veerkracht te ontwikkelen.

Springlevende verhalen

Pascal de Smit, directeur Stichting Kinderpostzegels: “Net als met kinderpostzegels zijn miljoenen kinderen opgegroeid met de avonturen van Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. We zijn dan ook blij en trots dat de striphelden dit jaar op de kinderpostzegels te zien zijn en samen de 80ste verjaardag van Tom Poes vieren. Hun verhalen zijn na al die tijd nog steeds springlevend en verbonden met actuele thema’s.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Kinderpostzegels 2021 telt 5 verschillende postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De kinderpostzegels worden van 29 september t/m 6 oktober door leerlingen uit groep 7 en 8 verkocht. Daarna zijn de postzegels, zolang de voorraad strekt, vanaf 11 oktober ook verkrijgbaar bij Bruna, via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels en op de website van de Stichting Kinderpostzegels Nederland. De postzegels zijn verder telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Voor meer informatie en foto’s:


PostNL Corporate Communicatie
T: 088 - 868 82 60
E: mediarelations@postnl.nl