Kleurrijke postzegels vol optische illusies

Den Haag, 14 september 2020. PostNL brengt vandaag veelkleurige postzegels uit met caleidoscopische patronen. In het vrolijke en speelse postzegelvel vol optische illusies heeft grafisch ontwerper Hansje van Halem, winnaar van de Dutch Design Award for Communication in 2018, alle kleuren uit de kleurendoos toegepast.

De uitgifte van het postzegelvel ‘Caleidoscoop’ past in een nieuwe serie waarbij PostNL aan winnaars van prestigieuze ontwerpwedstrijden een vrije opdracht geeft om postzegels te ontwerpen. Ze mogen zich hierbij laten leiden door hun eigen interesses, door wat hen boeit en raakt. Als eerste verscheen in deze serie in 2019 het postzegelvel ‘Gewoontjes’. Deze postzegels over knikkers werden ontworpen door Michiel Schuurman, winnaar van de Dutch Design Award for Communication in 2017.

Uitvinding begin 19e eeuw

De optische illusies van weerspiegeld licht zijn al in de oudheid beschreven. De caleidoscoop zoals wij die nu kennen, werd begin 19e eeuw uitgevonden door de Schotse natuurkundige David Brewster. Sinds de uitvinding door Brewster heeft de caleidoscoop allerlei functies vervuld: als speelgoed voor kinderen, als vermaak voor volwassenen en als inspiratiebron voor kunstenaars, juweliers en architecten.

Smalle kleurvlakken, golvende lijnen

Van Halem, onder meer bekend als vaste ontwerper van het jaarlijkse muziekfestival Lowlands, vulde het postzegelvel ‘Caleidoscoop’ volledig met kleurrijke symmetrische patronen. Deze bestaan uit smalle kleurvlakken die van elkaar zijn gescheiden door golvende witte lijnen. Waar de lijnen samenkomen, ontstaat een witte vlindervorm.

Tekenen is ontdekken

Van Halem begon haar ontwerp door simpele lijntjes te tekenen in een willekeurig patroon. “Zonder doel, gewoon maar uitproberen. Tekenen staat voor mij gelijk aan zoeken, aan ontdekken. Je moet goed kijken naar wat je doet om te kunnen snappen wat je hebt gedaan. Al doende probeer ik te ontdekken wat ik wil bereiken. Ik maak bijvoorbeeld veel schutbladen voor boeken en die zijn vanzelfsprekend decoratief. Ook daar zoek ik de harmonie door optische illusies te creëren, net zoals bij deze postzegels is gebeurd.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel ‘Caleidoscoop’ telt 6 verschillende postzegels met de waarde aanduiding internationaal 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming internationaal. De postzegels zijn vanaf 14 september 2020 verkrijgbaar bij Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Voor meer informatie en foto’s:

PostNL Corporate Communicatie
T: 088 - 868 82 60
E: mediarelations@postnl.nl