Kleurrijke vlinders van Bonaire poseren op postzegels Beleef de natuur

Den Haag, 12 februari 2024 - PostNL introduceert vandaag het tweede postzegelvel voor 2024 uit de serie Beleef de natuur. Dit jaar is de serie gewijd aan de kleurrijke flora en fauna van Bonaire. Op de vandaag uitgegeven postzegels staan de vlinders van dit Caribische eiland centraal.

Op het postzegelvel ‘Beleef de natuur – vlinders Bonaire’ kregen alle afgebeelde vlinders hun eigen postzegel. Op de postzegels spelen de volgende 10 vlinders de hoofdrol: little yellow, hanno blue, mimic, monarchvlinder, fiery skipper, white peacock, cracker, disjunct scrub-hairstreak, great southern white en gulf fritillary.

Grafische elementen

Op verschillende plekken op het postzegelvel voegde grafisch ontwerper Frank Janse uit Gouda grafische elementen toe, ontleend aan de symbolen op oude topografische kaarten. Met die symbolen worden bijvoorbeeld landschapsvormen, hoogtelijnen, beplantingen, bodemstructuren en waterlopen aangeduid.

Binnen de kaders

Vlinders zijn wereldwijd een geliefd onderwerp om op postzegels af te beelden. Begrijpelijk, vindt Janse. “Vlinders doen het altijd goed op postzegels. Niet alleen vanwege hun aantrekkelijke en kleurrijke uiterlijk, ook hun vorm sluit mooi aan op het postzegelformaat. Zeker bij fotografie van bovenaf. De meeste vlinderfotografen geven de voorkeur aan dat soort opnames omdat de tekening van de vleugels dan het best te zien is. Vlinders moet je altijd in hun geheel afbeelden. Daarom zijn alle vlinders op de postzegels zelf binnen de kaders gebleven.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel ‘Beleef de natuur – vlinders Bonaire’ telt 10 postzegels in 10 ontwerpen, met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 12 februari 2024 verkrijgbaar bij alle verkooppunten van PostNL, het postkantoor in de Bruna-winkels en via de webshop. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald. De prijs per vel met 10 postzegels is € 10,90.