Koningin Máxima op postzegels ter ere van haar 50e verjaardag

Den Haag, 7 mei 2021 – 17 mei viert koningin Máxima haar 50e verjaardag. Net als bij de 50e verjaardag van koning Willem-Alexander brengt PostNL een speciaal postzegelvel uit dat aan deze bijzondere dag is gewijd.

Het postzegelvel Koningin Máxima 50 jaar heeft een opvallende indeling doordat de postzegel met het zwart-wit portret van de koningin twee keer zo groot is als de postzegels met de kleurenfoto’s. De postzegels worden doorsneden door smalle, geknikte lijnen in de kleuren van de Nederlandse vlag.

1971-2002-2013

Máxima Zorreguieta wordt op 17 mei 1971 geboren in Buenos Aires in Argentinië. In 2002 trouwt zij met prins Willem-Alexander. Als echtgenote van koning Willem-Alexander ondersteunt koningin Máxima sinds 2013 het staatshoofd bij het vervullen van zijn taken en van zijn samenbindende, vertegenwoordigende en aanmoedigende rol in de samenleving.

Koningin Máxima heeft zitting in de Raad van State en vervult diverse andere functies in binnen- en buitenland. Ontwerper Maud van Rossum koos voor de postzegels foto’s van koningin Máxima, die haar betrokkenheid tonen in de verschillende functies die zij bekleedt. De kleurenfoto’s zijn gemaakt door fotograaf Robin Utrecht, het zwart-witportret is een privéfoto.

Klein inkijkje

De zwart-witfoto trok de aandacht van Van Rossum tijdens een tv-toespraak van koning Willem-Alexander vanuit zijn werkkamer. Er kwam speciaal toestemming om de foto te gebruiken, als klein inkijkje in hun privéleven. “Het is een prachtig beeld, heel intiem”, zegt Van Rossum. “Ik denk niet dat ooit een koningin zo op een postzegel is afgebeeld.”

Oranjehuis

Stephan van den Eijnden, commercieel directeur Mail van PostNL, is om meer redenen blij met de nieuwste uitgifte over een lid van het Koninklijk Huis. “Het is weer een heel fraai postzegelvel geworden, met markante portretten van koningin Máxima in een boeiend ontwerp. Bovendien is het dit jaar 170 jaar geleden dat de eerste postzegel in Nederland verscheen, toen met een portret van koning Willem III. Er is natuurlijk geen enkel ander onderwerp dat zo vaak op Nederlandse postzegels is afgebeeld als het Oranjehuis. Daar zijn we enorm trots op.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Koningin Máxima 50 jaar telt 5 verschillende postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 17 mei 2021 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.