Leuvenumse bossen op nieuwste postzegels

Den Haag, 15 augustus 2022. Vandaag geeft PostNL in de serie Beleef de natuur 10 nieuwe postzegels uit met als onderwerp de flora en fauna van de Leuvenumse bossen. Dit 2.300 hectare grote natuurgebied van Natuurmonumenten ligt in de provincie Gelderland, tussen Harderwijk, Nunspeet en Elspeet.

De uitgifte over de Leuvenumse bossen is de 4e en laatste van 2022 in de natuurserie van PostNL. Eerder dit jaar kwamen postzegels uit over de natuurgebieden Fort Ellewoutsdijk in Zeeland, de Nieuwkoopse Plassen in Zuid-Holland en de Sint-Pietersberg in Limburg.

Bos, heide en zand

De Leuvenumse bossen is de verzamelnaam voor het Leuvenumse Bos, het Hulshorsterzand en het landgoed Leuvenhorst. Het aaneengesloten gebied ligt in het noordwesten van de Veluwe en is al meer dan 100 jaar eigendom van Natuurmonumenten. Naast de uitgestrekte bossen zijn er grote heidevelden en zandverstuivingen. In het gebied komt veel wild voor en het is een broedgebied voor veel verschillende vogels.

Slingerende loop

Wijnand Francke, coördinator natuurbeheer bij Natuurmonumenten, is een enthousiast pleitbezorger van dit natuurgebied. Hij roemt de uitgestrektheid en de variatie, met zowel bos als heide en zandverstuivingen. “De lange Leuvenumsche beek is werkelijk prachtig. Zeker nu we erin geslaagd zijn de beek zijn oude slingerende loop terug te geven, met de incidentele overstromingen die daar het gevolg van zijn.”

Overlappende cirkels

De postzegels over de Leuvenumse bossen zijn ontworpen door grafisch ontwerper Frank Janse uit Gouda, die ook verantwoordelijk is voor de andere uitgiften uit deze serie. Op het postzegelvel kregen de 10 hoofdpersonen een portret in hun natuurlijke omgeving, ieder op hun eigen postzegel. Op de postzegels laat de ontwerper zien hoe de planten en dieren in de Leuvenumse bossen graag onder, tussen en achter de bomen schuilen. “Dat zie je ook aan de fotografie op de postzegels. Rechtstreeks zonlicht komt in het bos zelden voor, het licht is altijd gefilterd. Vaak is er van grote afstand gefotografeerd of juist van heel dichtbij, waardoor de achtergrond vervaagt.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Beleef de natuur – Leuvenumse bossen telt 10 verschillende postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 15 augustus 2022 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.