Molens in vreugdestand op postzegels ‘Typisch Nederlands’

Den Haag, 13 februari 2023. Het vandaag uitgegeven postzegelvel in de serie ‘Typisch Nederlands’ van PostNL is gewijd aan de vele traditionele molens die ons land telt. Op de postzegels zijn iconische vormen van een typische windmolen in een strak patroon afgebeeld.

De serie ‘Typisch Nederlands’ besteedt dit jaar aandacht aan uiteenlopende bezienswaardigheden die belangrijk en typerend voor Nederland zijn, zoals molens. Eerder dit jaar verscheen al het postzegelvel over musea in Nederland. Later dit jaar volgen nog postzegels over bloemenvelden (20 maart), kaasmarkten (15 mei) en wadden (18 augustus). Het ontwerp van het postzegelvel ‘Typisch Nederlands – molens’ is van de hand van senior grafisch ontwerper Adam Lane en creatieve director Edwin van Praet, van Total Design uit Amsterdam.

De Hollandsche Molen

Er staan tegenwoordig nog zo’n 1.200 molens in ons land, aanzienlijk minder dan de 10.000 stuks die in de 19e eeuw hier hun werk deden. De Vereniging De Hollandsche Molen onderscheidt zo'n twintig molentypes naar vorm, variërend van grondzeilers, wipmolens en stellingmolens tot onderslagmolens, standerdmolens en paltrokmolens.

Diagonaal blauw

De beroemdste molens van Nederland, ook in het buitenland, zijn die van Kinderdijk. In Kinderdijk staan de molens achter elkaar opgesteld, wat noodzakelijk was om het water uit de polders omhoog te brengen. Dit idee gebruikten de ontwerpers van de postzegels om hun concept te ontwikkelen. Achter de identieke illustraties van de gestileerde molens loopt een diagonale blauwe strook, als verwijzing naar het water dat de molens omhoog pompen.

Taps toelopen

Net als bij de andere onderwerpen in de serie ‘Typisch Nederlands’ van dit jaar zochten de ontwerpers voor de molens naar de simpelste geometrische vorm die herkenbaar bleef. Ontwerper Adam Lane: “Zo zijn we uitgekomen op de illustratie met molenhuis, dak en wieken. Eerst waren de wieken nog rechthoekig van vorm, maar dat werkte niet goed. De juiste oplossing kwam toen we ze taps lieten toelopen, zodat ze in een punt eindigen.”

Wiekenstand

In de wereld van molens en molenaars is de stand van de wieken belangrijk. Elke stand had een eigen betekenis. Er is bijvoorbeeld de korte ruststand als de wieken in de positie van een plus-teken staan, waarmee de molenaar liet weten dat hij even niet werkte. “Wij hebben gekozen voor de vreugdestand”, vertelt creative director Edwin van Praet. “Dan staat de bovenste wiek net iets links van het midden, vanuit de molen zelf bekeken. Zo wist iedereen dat er iets vreugdevols was gebeurd. Een huwelijk of geboorte bijvoorbeeld.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel ‘Typisch Nederlands – molens’ telt 6 postzegels in 6 gelijke ontwerpen, met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 13 februari 2023 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via de webshop. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De postzegels zijn voor onbepaalde tijd geldig. De prijs per vel met 6 postzegels is € 6,06.