Natuurpostzegels over de kleurrijke vogels op Bonaire

Den Haag, 2 januari 2024 - Voor de postzegelserie ‘Beleef de natuur’ maakt PostNL in 2024 een reis van bijna 8000 kilometer, naar het Caribische eiland Bonaire. Op de 4 postzegelvellen van dit jaar staat de natuur van deze bijzondere Nederlandse gemeente centraal. De eerste postzegels – over de vogels van Bonaire – zijn nu verschenen. 

Afgelopen edities stond de flora en fauna in Nederland centraal in de serie Beleef de natuur. In 2024 krijgt de serie een Caribisch karakter en zijn de postzegelvellen helemaal gewijd aan de kleurrijke exotische dieren en planten van Bonaire.

Kleurrijke vogels 

Bonaire beschikt over relatief veel natuur. In het noorden ligt bijvoorbeeld het Washington Slagbaai National Park, met cactuswouden, aloëvelden, rotsformaties, zoutmeren, kalksteengrotten, zandduinen, blowholes en afbrokkelende kalkterrassen. In dit park vinden we de meeste exemplaren van de eerste uitgifte in de serie ‘Beleef de natuur’ van 2024: de kleurrijke vogels van Bonaire. 

10 vogelsoorten 

Op Bonaire komen ruim 200 verschillende vogelsoorten voor, zowel broedvogels en wintergasten als regelmatige bezoekers en dwaalgasten. Op het postzegelvel ‘Beleef de natuur - vogels Bonaire’ zijn de volgende 10 vogels afgebeeld: kuifcaracara, roodpootgent, mangrovezanger, Chileense kievit, oranje troepiaal, Caribische rode flamingo, rode ibis, geelvleugelamazone, Amerikaanse fregatvogel en muskietkolibrie. 

Sobere en strakke typografie 

Voor de uitgiften van dit jaar over de natuur van Bonaire heeft ontwerper Frank Janse uit Gouda het ontwerp van de serie aangepast, met name om de felle kleuren van de vogels op Bonaire er goed uit te laten komen. “Ook de keuze voor de DIN 2014 als nieuw lettertype heeft als doel nog meer nadruk op de kleuren te leggen”, aldus Janse. “Zo ontstaat een mooi contrast tussen enerzijds de kleurenrijkdom van de vogels en anderzijds de sobere en strakke typografie.”

Verkrijgbaarheid 

Het postzegelvel ‘Beleef de natuur - vogels Bonaire’ telt 10 postzegels in 10 ontwerpen, met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn nu verkrijgbaar bij alle verkooppunten van PostNL, het postkantoor in de Bruna-winkels en via de webshop. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald. De prijs per vel met 10 postzegels is € 10,90.