Nieuwe natuur op nieuwe postzegels: alle aandacht voor de Marker Wadden

Den Haag, 2 januari 2023 - Tussen 2016 en 2021 zijn in het Markermeer vijf eilanden aangelegd; de Marker Wadden. Vertegenwoordigers van de flora en fauna van dit nieuwe natuurgebied prijken op het nieuwste postzegelvel dat PostNL vandaag heeft uitgegeven in de serie ‘Beleef de natuur’.

Op de postzegels ‘Beleef de natuur – Marker Wadden’ spelen de volgende tien bewoners van dit gebied de hoofdrol: knobbelzwaan, grote lisdodde, lepelaar, helmgras, kleine plevier, baardman, visdief, spiering, sprinkhaanzanger en duindoorn. Alle foto’s zijn opgenomen in een grafische laag van elkaar overlappende cirkels van verschillende grootte, die de grenzen van de perforaties doorbreken.

Eiland 6 en 7

Met de aanleg van de Marker Wadden willen de initiatiefnemers in het Markermeer het natuurherstel bevorderen en de vogelrijkdom verbeteren. Het project is nog gaande, dit jaar komen eiland 6 en 7 gereed. Bezoek aan de Marker Wadden is al mogelijk via een vaste veerdienst, met afvaarten van april tot en met oktober vanaf Lelystad.

Friesland, Overijssel en Noord-Brabant

Met de serie ‘Beleef de natuur’ vraagt PostNL aandacht voor uiteenlopende natuurgebieden in ons land. Na deze eerste uitgifte zullen er dit jaar nog drie postzegelvellen volgen: over Skrok en Skrins in Friesland (13 februari 2023), de Wieden in Overijssel (12 juni 2023) en de Oisterwijkse Bossen en Vennen in Noord-Brabant (24 augustus 2023).

Dicht bij de harten

Natuurmonumenten voert het beheer over de Marker Wadden. Roel Posthoorn, projectdirecteur bij de stichting, is trots op ‘zijn’ gebied. “De essentie van Marker Wadden is voor mij dat het werd geboren vanuit het gevoel van verlangen. In het natuurbeheer zijn we vaak bezig met oplossingen zoeken voor problemen. Maar dit is iets wat we willen, waarnaar we verlangen. Iets dat dicht bij de harten van mensen zit. Daarom zijn zij ook van harte welkom.”

Landschappelijke variatie

Het postzegelvel Beleef de natuur – Marker Wadden is een ontwerp van grafisch ontwerper Frank Janse uit Gouda. “De gemeenschappelijke factor van deze uitgifte over Marker Wadden is de nieuwe natuur die de mens hier heeft geschapen. Er is gezorgd voor veel variatie in het landschap, met delen die regelmatig onder water staan. Zo trek je verschillende soorten aan, voornamelijk vissen en vogels, die zich thuis voelen op de plek waar water en land elkaar ontmoeten.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel ‘Beleef de natuur - Marker Wadden’ telt tien postzegels in tien verschillende ontwerpen, met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels ‘Beleef de natuur – Marker Wadden’ zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij alle verkooppunten van PostNL, het postkantoor in de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 868 99 00. De prijs per vel met 10 postzegels is € 10,10. De zegels zijn voor onbepaalde tijd geldig.