Nieuwe permanente postzegels: Echt Hollands!

Den Haag, 5 juli 2023. PostNL heeft deze week een nieuw ontwerp geïntroduceerd voor de permanente postzegels 10 x Nederland 1, 5 x Internationaal 1 en 50 x Internationaal 1. De postzegels kregen ook een nieuwe naam: Echt Hollands. Ze zijn de opvolgers van de permanente postzegels uit 2014 met de wit-blauwe 3D-iconen.

Het assortiment postzegels van PostNL bestaat uit permanente postzegels uit het basisassortiment en bijzondere postzegels uit de jaarcollectie. Tot de permanente postzegels behoren – naast de nieuw uitgegeven postzegels Echt Hollands - onder andere de postzegels met koning Willem-Alexander, de liefdepostzegels, de geboortepostzegels, de rouwpostzegels en de zakelijke postzegels op rol.

Vaas met tulpen

Op de nieuwe permanente postzegels 10 x Nederland 1 staan 10 ‘Echt Hollandse’ afbeeldingen: een vaas met tulpen, een postduif met brief, een bakfiets met planten, een koffiepot en mok met Boerenbontmotief, een vuurtoren, een haring, grachtengevels, een slagroomtaart, een caravan en een kaasplank. Van de 10 afbeeldingen keren er 5 op de postzegels Echt Hollands 5 x Internationaal 1 terug. Voor het postzegelvel Echt Hollands 50 x Internationaal 1 is de afbeelding van de vaas met tulpen gebruikt.

Met de hand

Alle illustraties zijn met de hand getekend door illustrator Sanny van Loon uit Amsterdam. Datzelfde geldt voor de postzegeltypografie. De illustraties staan in het midden van elke postzegel, tegen een achtergrond met ruiten of stroken in verschillende kleuren turquoise. De postzegels voor binnenlands gebruik hebben een goudgele perforatierand, voor buitenlandse bestemmingen is de rand donkerblauw.

Nostalgisch en fris

De illustraties van Sanny van Loon zijn vaak nostalgisch van karakter, maar altijd met een frisse uitstraling en herkenbaar voor iedereen. “De caravan uit de jaren 70 op de postzegel is een goed voorbeeld van hoe je nostalgie met eigentijds kunt vermengen”, aldus Sanny. “Veel mensen zullen daarbij aan vroegere vakanties met hun ouders denken, maar kamperen is inmiddels door jongere generaties herontdekt. Dit beeld verenigt dus het traditionele en het hippe.”

Nederlandse interieurs als inspiratiebron

De patronen in de achtergrond van elke illustratie – de ruiten en stroken – zijn geïnspireerd op Nederlandse interieurs. Dergelijke patronen zie je bijvoorbeeld vaak op keukentafels of dekbedovertrekken. Op iedere postzegel heeft de achtergrond een andere rol, van kaasplank tot tafelkleed en van dienblad tot kampeerveldje.

Familie, warmte en gezelligheid

In de illustraties zijn typische ‘Sanny-kleuren’ gebruikt: warm, nostalgisch en met een belangrijke rol voor haar favoriete kleur: goudgeel. Ook het rood-wit-blauw van de Nederlandse vlag keert overal terug, maar wel met een eigen draai door het rood en blauw iets donkerder en warmer te maken. Sanny: “Het rood heeft wel wat van lippenstiftrood weg. Dat associeer ik met familie, warmte en gezelligheid. Goudgeel en groen zijn echt kleuren van nu en geven een frisse toets aan de postzegels. Het turquoise als achtergrondkleur verwijst naar de belangrijke rol die water in ons land speelt.”

Verkrijgbaarheid

De postzegels Echt Hollands zijn, zolang de voorraad strekt, vanaf nu verkrijgbaar bij alle verkooppunten van PostNL, het postkantoor in de Bruna-winkels en via Collect Club. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald. De prijs voor een vel Echt Hollands 10 x Nederland 1 is € 10,10, de prijs voor een vel Echt Hollands 5 x Internationaal 1 is € 8,25 en de prijs voor een vel Echt Hollands 50 x Internationaal 1 is € 82,50.