Nieuwe postzegels met het favoriete broodbeleg van jong en oud

Den Haag, 24 maart 2020 – Op de nieuwste postzegels van PostNL staat het favoriete broodbeleg van jong en oud in ons land: hagelslag. De uitgifte ‘Typisch Nederlands - hagelslag’ is de derde uit deze serie dit jaar.

Opvolger Mooi Nederland

Op de 6 gelijke postzegels staat de waardeaanduiding 1 voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. Het ontwerp van de hagelslagpostzegels is van de hand van grafisch ontwerper Edwin van Praet van Total Design. De foto’s zijn gemaakt door Scrambled Media. Typisch Nederlands is de opvolger van Mooi Nederland, een serie die 15 jaar lang is verschenen.

Ruim honderd jaar oud

De oudste vind plaats voor de vermelding van hagelslag als boterhambeleg is een krant uit Drenthe uit het jaar 1913. Sindsdien is hagelslag niet meer weg te denken, maar het ligt alleen in Nederland, Indonesië, Suriname en België in de winkel. In andere landen zijn wel soortgelijke producten te koop, maar dan om taarten mee te bestrooien. Er zijn verschillende soorten hagelslag verkrijgbaar, zoals vruchtenhagel, anijshagel en – de belangrijkste natuurlijk – chocoladehagelslag. Volgens het Warenwetbesluit Cacao en chocolade moet chocoladehagelslag minstens 32 procent cacao bevatten.

Pure hagelslag op knipbrood

Op de postzegels Typisch Nederlands – hagelslag is een bruine boterham afgebeeld met daarop boter en hagelslag, liggend op een wit bord met een mes en vork aan weerszijden. Op het bord liggen ook wat losse korreltjes hagelslag. Ontwerper Van Praet: “Wie in Nederland is er nu niet met hagelslag opgegroeid? Ik zeker. Je beseft als kind voor het eerst hoe typisch Nederlands hagelslag is als je naar het buitenland met vakantie gaat. Er zijn verschillende soorten chocoladehagelslag, maar puur is natuurlijk het lekkerst. En het ziet er krachtig uit op de foto. Net zoals het knipbrood qua vorm het mooiste brood is om te fotograferen.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Typisch Nederlands - hagelslag telt 6 gelijke postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 23 maart 2020 verkrijgbaar bij het postkantoor in de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Voor meer informatie en foto’s:

PostNL Corporate Communicatie
T: 088 - 868 82 60
E: mediarelations@postnl.nl