Nieuwste postzegels Dutch Design: kleurrijke patronen en hoekige vormen

Den Haag, 24 oktober 2023 - PostNL heeft in de serie Dutch Design een nieuw postzegelvel uitgegeven, getiteld ‘Het compliment’. Het ontwerp van de postzegels is gemaakt door tweedejaarsstudenten Graphic Design van ArtEZ in Zwolle, begeleid onder anderen door curator Nicole Uniquole.

Voor de serie Dutch Design krijgt elk jaar een grafisch ontwerper, illustrator of kunstenaar een vrije opdracht om postzegels te ontwerpen. Ze mogen zich hierbij laten leiden door hun eigen interesses, door wat hen boeit en raakt.

Onderwijsproject

Het postzegelontwerp is het resultaat van een onderwijsproject binnen de opleiding Graphic Design van ArtEZ in Zwolle. Aan het ontwerp van de nieuwe internationale postzegels voor 2023 hebben 20 tweedejaarsstudenten in groepjes van wisselende samenstelling gewerkt. De groepjes studenten presenteerden zelf hun ideeën aan PostNL en Nicole Uniquole. Uit al die voorstellen werd ‘Het compliment’ gekozen om als definitief ontwerp voor het postzegelvel te worden uitgewerkt. Bij deze laatste fase waren de studenten Demi de Vries en Emma Wijnsma intensief betrokken.

Onderzoek Dutch Design

Het basisidee van ‘Het compliment’ kwam voort uit het onderzoek dat de studenten uitvoerden naar de aard van Dutch Design. Emma Wijnsma: “Daarbij keken we ook naar wat nu typisch Nederlandse eigenschappen zijn. We merkten onder meer dat Nederlanders vaak goed kunnen formuleren wat er fout is, maar minder handig zijn in het vertellen wat er wel goed is.” Het onderzoek leverde ook de inspiratie op voor het ontwerpconcept voor de postzegels.

Sterk, vol en knallend

De studenten kozen sterke, volle en knallende kleuren voor een fris en vrolijk beeld. Demi de Vries: “De kaderlijnen zijn na wat experimenten bewust zo stevig neergezet. Zij zorgen immers weer voor de verbinding tussen de vlakken. Het lettertype Avenir past er goed bij. We wilden een letter zonder poespas die goed zou aansluiten op de helderheid en directheid van de Nederlandse traditie van grafisch ontwerpen.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel ‘Het compliment’ telt 6 gelijke postzegels, met de waardeaanduiding Internationaal 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een internationale bestemming. De postzegels zijn vanaf 23 oktober 2023 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via de webshop. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald. De prijs per vel met 6 postzegels is € 9,90.