Ode aan de roze (en soms oranje) tompouce

Den Haag, 6 april 2020 – PostNL brengt vandaag nieuwe postzegels uit in de serie Typisch Nederlands. Deze keer staat de tompouce centraal, het bekende roze gebak dat op Koningsdag meestal oranje is. De serie Typisch Nederlands besteedt dit jaar aandacht aan etenswaren en gerechten die kenmerkend voor ons land zijn.

Roze glazuur

Nadat het eerder dit jaar de beurt was aan de rookworst, wortelen en hagelslag, brengt PostNL vandaag met deze nieuwste postzegels een ode aan de tompouce. Elke tompouce is opgebouwd uit 2 lagen bladerdeeg, met daartussen banketbakkersroom of soms slagroom. Op de bovenkant zit roze (en soms oranje) glazuur.

Driemaal Amsterdam

Het ontwerp van Typisch Nederlands - tompouce is van de hand van grafisch ontwerper Edwin van Praet van Total Design uit Amsterdam. De foto’s zijn gemaakt door Scrambled Media, eveneens uit Amsterdam. Het toeval steekt een handje toe, want ook de eerste tompouce zou rond 1845 gemaakt zijn door een banketbakker uit Amsterdam, als variant op het Franse gebak millefeuille. Tom Pouce is in het Frans wat Tom Thumb in het Engels is en Klein Duimpje in het Nederlands.

Kruimelend deeg

Volgens de overlevering noemde de banketbakker zijn gebakje naar een circusartiest met de naam General Tom Thumb die naar verluidt maar 66 cm lang was. Een andere verklaring is dat het bladerdeeg van een tompouce kruimelt als je het opeet. Net zoals in het sprookje van Klein Duimpje die in het bos kruimels strooide om de weg naar huis terug te kunnen vinden.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Typisch Nederlands - tompouce telt 6 gelijke postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 6 april 2020 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via de website. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.