Oude postroutes komen tot leven

Den Haag, 11 mei 2020 – Eeuwenlang werd de post door postiljons te paard en met de postkoets over Europa verspreid. PostNL brengt vandaag 6 nieuwe postzegels uit waarop de oude postroutes uit het Habsburgse Rijk opnieuw tot leven komen.

Estafettesysteem

Van de 16e tot de 19e eeuw was de postbezorging in Europa feitelijk in handen van 1 familie: Von Thurn und Taxis. Het familiebedrijf, dat onder Habsburgse vorsten als Philips de Schone en Karel 5 tot grote bloei kwam, hanteerde een estafettesysteem om de post zo snel en efficiënt mogelijk te bezorgen. Langs de routes waren er voldoende wisselstations voor de postiljons om uit te rusten. Ook konden ze er paarden wisselen en post afgeven en meenemen.

Blauw en goud

Op het postzegelvel Oude postroutes heeft studio026 uit Arnhem dit estafettesysteem van Von Thurn und Taxis verbeeld. Op de blauwe afbeeldingen op de postzegels zijn zowel paarden in beweging als in rust te zien. Ook de grote gouden symbolen, die van links naar rechts met de paarden en de postkoets meelopen, verwijzen naar het systeem van actie en rust. Tussen de afbeeldingen door loopt een dunne lijn met gouden streepjes die de haltes langs de routes verbeelden.

Supersnel

De post werd eerst met paard en ruiter, later door de postkoets vervoerd. Koetsen waren weliswaar minder snel dan paarden, maar namen veel meer post mee. Ook betalende passagiers leverden extra verdiensten op. De lijfspreuk voor de postkoeriers van Von Thurn und Taxis luidde citi, citi, citi, citissim! Ofwel: snel, snel, snel, supersnel! “Vanuit dat credo is het concept ontwikkeld”, zegt Anne Schaufeli van studio26. “Daarom staat de spreuk ook zo prominent op het vel.”

Ontwerpwedstrijd

Met het nieuwe postzegelvel dingt PostNL mee naar de hoofdprijs in de EUROPA Stamp Best Design Competition. Deze ontwerpwedstrijd wordt jaarlijks uitgeschreven door PostEurop, de organisatie waarin alle Europese nationale postbedrijven samenwerken.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Oude postroutes telt 6 postzegels in 2 ontwerpen met de waardeaanduiding Internationaal 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een internationale bestemming. De postzegels zijn vanaf 11 mei 2020 verkrijgbaar bij Bruna-winkels en via de website. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.