Nieuw PostNL pakkettensorteercentrum in Westzaan

Den Haag - PostNL neemt vandaag zijn zesentwintigste pakkettensorteercentrum in Nederland in gebruik. Vanuit dit nieuwe en duurzame pand van ruim 7.600 m2 aan de Fokkemast 6 in Westzaan worden dagelijks gemiddeld zo’n 40.000 pakketten bezorgd. In 2020 bezorgde PostNL in totaal 337 miljoen pakketten. Om in de groeiende pakketmarkt het bezorgproces voor Nederland en België optimaal in te richten opent PostNL dit najaar ook een innovatief sorteercentrum speciaal voor kleine pakketten. Het netwerk van PostNL in Nederland is dan startklaar voor de drukke feestdagenperiode. Daarnaast zal ook de versnelde digitalisering voor extra capaciteit gaan zorgen.

Duurzaam gebouw

Het nieuwe sorteercentrum in Westzaan moet het BREEAM-certificaat Outstanding gaan verkrijgen, een keurmerk voor de meest duurzame gebouwen met minimale milieu-impact. Er wordt geen gebruik meer gemaakt van gas, er is geïnvesteerd in duurzame materialen en installaties (o.a. warmte terugwininstallaties en LED-verlichting). Op het dak worden zonnepanelen geplaatst die meer dan de helft van de elektriciteit opwekt die nodig is voor het sorteren van alle pakketten op deze locatie. PostNL streeft naar geheel CO2-vrije post- en pakketbezorging in 25 binnensteden in 2025 en een emissievrije last mile in heel de Benelux in 2030.

Werkgelegenheid in Westzaan

Deze nieuwe PostNL-locatie in Westzaan maakt onderdeel uit van het PostNL- pakkettennetwerk dat uit in totaal 26 pakkettensorteercentra in Nederland en zeven locaties in België bestaat. Vanuit deze locaties gaan de pakketbezorgers op weg om zeven dagen per week overal in Nederland en België pakketten te bezorgen. De locatie in?Westzaan biedt werkgelegenheid aan ongeveer 400 mensen in de regio en in nauwe samenwerking met de gemeente Zaanstad gaan hier zo'n 30 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk.

Liesbeth Kaashoek, directeur PostNL Pakketten: “Met dit pakkettensorteercentrum in Westzaan spelen we in op de groei van e-commerce en investeren we in de optimalisering van onze pakketten- en logistieke infrastructuur. De pakkettenmarkt groeit ieder jaar flink en het afgelopen jaar hebben meer mensen dan ooit het gemak van online bestellen ervaren. We hebben daardoor bij meer consumenten bezorgd. We investeren zowel in nieuwe locaties als digitalisering om het bezorgproces optimaal te kunnen inrichten. Een belangrijk onderdeel daarvan is dit duurzame pand in Westzaan.”

Wethouder Economische Zaken van Zaanstad Hans Krieger: “PostNL is een aanwinst voor Zaanstad. Dit nieuwe pakketsorteercentrum zorgt voor zo’n 400 directe arbeidsplaatsen. Banen die hard nodig zijn in deze regio.”

Verdere uitbreiding capaciteit door digitalisering

Naast de opening van het nieuwe sorteercentrum wordt flink ingezet op digitalisering om de capaciteit uit te breiden. PostNL kondigde eerder dit jaar aan in versneld tempo te gaan digitaliseren om zo klanten en consumenten slimme en simpele digitale logistieke oplossingen en onderscheidende klantervaringen te kunnen bieden. Hiermee realiseert PostNL ook belangrijke operationele voordelen zoals hogere efficiëntie en kwaliteit van diensten door de logistieke operatie verder te automatiseren en te robotiseren. In oktober opent bijvoorbeeld een groot geautomatiseerd sorteercentrum speciaal voor kleine pakketten, ruim op tijd voor de drukke feestdagenperiode. Zo kan de hard groeiende e-commercemarkt zowel in kwaliteit als in capaciteit goed bediend blijven worden.