Portretten oorspronkelijke Nederlandse paardenrassen op postzegels

Den Haag, 13 september 2021 - Op de nieuwste postzegels van PostNL is de hoofdrol weggelegd voor Izaak, Hobyant, Bonnie en Legende met haar veulen Sophia. Zij vertegenwoordigen het Friese paard, de Gelderlander, het Nederlandse trekpaard en het Groninger paard.

De oorspronkelijke Nederlandse paardenrassen verschillen sterk van elkaar, maar doorgaans zijn het dieren met een rustig en vriendelijk karakter. Deze oorspronkelijke werkpaarden worden tegenwoordig gebruikt voor uiteenlopende doeleinden: van dressuur, springen en mennen tot recreatieve buitenritten en natuurbeheer.

Detailfoto’s

Op de postzegels Nederlandse paardenrassen staan foto’s van details van verschillende paarden. De meeste beelden zijn uitsneden van paardenhoofden, maar er zijn ook close-ups gebruikt van staart, borst en benen. Het postzegelvel is ontworpen door grafisch ontwerper Jaap Biemans, de paarden op de postzegels zijn gefotografeerd door portretfotograaf Eva Roefs.

Springlevend

Doel van het ontwerpconcept was om markante aspecten van de paardenrassen als uitsneden te combineren, dwars door elkaar heen. “Vol dynamiek zodat je ziet dat het foto’s zijn van springlevende wezens met elk hun eigen karakter”, aldus ontwerper Biemans. Op basis van dat concept zijn de paarden gefotografeerd met aandacht voor de energie die ze uitstralen, in beweging en geïsoleerd van hun omgeving.

Chic en stylish

De ontwerper bepaalde de volgorde van de foto’s onder meer aan de hand van de kijkrichtingen van de paarden, de verschillende paardenrassen en de achtergronden in wisselende grijs- en wittinten. “Ik zocht naar sterke individuele postzegels en tegelijkertijd naar een speels totaalbeeld met een logische nonchalance”, zegt Biemans. “Chic en stylish, zoals paarden ook zijn.”

Medewerking

Aan de totstandkoming van het postzegelvel Nederlandse paardenrassen is medewerking verleend door de Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek (KFPS), het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN), de Vereniging het Groninger Paard, en de Koninklijke Vereniging het Nederlandse Trekpaard.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Nederlandse paardenrassen telt 10 verschillende postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 13 september 2021 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.