PostNL bereidt zich voor op de feestdagen: kerst- en nieuwjaarskaart blijft populair

Den Haag, 6 december 2021 - Veel Nederlanders zijn van plan om deze winter kerst – en nieuwjaarskaarten te sturen aan vrienden en familie. Vooral aan mensen die aan het einde van dit moeilijke coronajaar wat extra aandacht kunnen gebruiken. Ruim driekwart van de mensen vindt dat juist ook eenzame ouderen dit jaar een kaartje verdienen. Dat blijkt uit een onderzoek dat PostNL liet uitvoeren onder ruim 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Aandacht voor elkaar in moeilijk coronajaar

Gemiddeld verstuurt 60% dit jaar kerst – en nieuwjaarskaarten. Van de 66 plussers is dat ruim 80 procent. Ook jonge mensen zijn van plan kerstkaarten te versturen: van de respondenten tussen 21 en 30 jaar meer dan de helft. Bijna 40% van de ondervraagden zegt juist na dit coronajaar personen die extra aandacht kunnen gebruiken, een kerstkaart te gaan sturen. Gelukkig maar, want we worden blij van post; bijna 90 procent geeft aan dat het ontvangen van een kaartje een goed gevoel geeft. Opa en oma verdienen sowieso altijd een kaartje met de kerst, vindt bijna 70 procent. De timing luistert daarbij nauw; bijna 8 op de 10 Nederlanders vindt het ongepast om al voordat de Sint het land verlaten heeft een kerstkaart op de bus te doen.

PostNL bereidt zich voor op kerstdrukte

Per dag bezorgen zo’n 19.000 bezorgers van PostNL gemiddeld ruim 8 miljoen brieven. De verwachting is dat dit aantal rond de feestdagen oploopt tot zo’n 12 miljoen per dag. PostNL doet er alles aan om zich zo goed als mogelijk voor te bereiden op deze kerstpiek. Zo staan er extra postbezorgdagen gepland op maandag 20 en maandag 27 december. Verder worden in december alle 11.000 PostNL brievenbussen ook op zondag geleegd. Daarbij zijn er in december bijna iedere dag extra ritten langs ongeveer 1.600 retaillocaties van PostNL, om ook daar alle extra post op te halen. Iedereen wil zijn kerstkaarten op tijd ontvangen. Daarom vraagt PostNL klanten met de campagne ‘boom versieren, kaart versturen’ om de kerstkaarten op tijd te versturen. Het liefst zoveel mogelijk voor maandag 20 december.

Kaarten kopen in de winkel

Ruim de helft van de mensen koopt zijn of haar kerst- en nieuwjaarskaarten in de winkel dit jaar, zo blijkt uit het onderzoek van PostNL. Ook hebben veel Nederlanders thuis een voorraadje kaarten liggen. Twintig procent maakt gebruik van een online service voor het versturen van de kerst- en nieuwjaarskaarten. Tien procent van de ondervraagden maakt de kerst- en nieuwjaarskaarten dit jaar gewoon zelf. Vanaf 15 november is ook de speciale decemberzegel weer te koop. Daarmee kunnen tot 6 januari 2022 kaarten tegen een lager tarief verstuurd worden.

Over het onderzoek

Dit onderzoek is een initiatief van PostNL en uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau DirectResearch onder ruim 1.000 respondenten in de leeftijd vanaf 18 jaar. De respondenten zijn een representatieve afspiegeling van de Nederlandse samenleving.

Bekijk de infographic