PostNL bezorgt miljoenen stempassen voor de Europese Verkiezingen

Den Haag, 2 mei 2024 – Op 6 juni gaat Nederland naar de stembus voor de Europese verkiezingen. PostNL bezorgt de komende periode ruim 12 miljoen stempassen en 6 miljoen kandidatenlijsten bij de kiesgerechtigden. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met lokale gemeenten en leveranciers in meer dan 300 gemeenten. Vanaf vandaag vallen de eerste stempassen op de mat.

Maurice Unck, directeur Mail bij PostNL, benadrukt het belang van deze taak: “Verkiezingspost vereist uiterste zorgvuldigheid, vooral in een periode die al druk is. We hebben intensief samengewerkt met onze partners en doen er alles aan om ervoor te zorgen dat alles op tijd en goed verloopt. Elke stempas die wij bezorgen, draagt bij aan de stem van Nederland in Europa.”

Maandenlange voorbereiding

De voorbereidingen voor deze logistieke operatie begonnen maanden geleden. In samenwerking met leveranciers en gemeenten zijn gedetailleerde planningen gemaakt om de stempassen en kandidatenlijsten tijdig te bezorgen. In dit proces houden we rekening met de specifieke behoeften van elke gemeente, zodat alle verkiezingspost binnen de vastgestelde periode wordt bezorgd.

Unck: “Daarmee houden we ook rekening met de aangepaste bezorgdagen rondom de feestdagen in mei, zoals Hemelvaart en Pinksteren. Een groot aantal gemeenten heeft ons toestemming gegeven om de stempassen nu al, ruim een maand voor de verkiezingen, te bezorgen.” De eerste stempassen worden deze week bezorgd en de eerste kandidatenlijsten vallen vanaf dinsdag 21 mei op de mat.

Speciaal team staat paraat

PostNL doet er alles aan om de verkiezingspost tijdig te bezorgen. Een speciaal team houdt toezicht op de bezorging van de verkiezingspost. Dit team staat ook klaar om direct in te grijpen en samen te werken met gemeenten mocht er onverhoopt iets misgaan.