PostNL brengt bedreigde kustvogels in beeld

Den Haag, 15 juni 2020 – Het duin- en kustgebied van Nederland is de kraamkamer voor een groot deel van de Nederlandse broedvogels. Ook kun je hier vogelsoorten zien die vrijwel nergens anders in Nederland voorkomen. Op de vandaag verschenen postzegels uit de serie ‘Beleef de natuur’ zijn 10 fraaie, maar bedreigde kustvogels te bewonderen.

4 uitgiften in 2020

Op de 10 postzegels Beleef de natuur - kustvogels zijn de volgende vogels afgebeeld: dwergstern, kleine jager, steenloper, sneeuwgors, drieteenmeeuw, grote mantelmeeuw, strandleeuwerik, kluut, paarse strandloper en strandplevier. Eerder dit jaar verschenen al postzegels over roofvogels en uilen (2 januari) en boerenlandvogels (24 februari). Als laatste in 2020 brengt PostNL postzegels uit over bos- en heidevogels (14 september). In de losse verkoop kost een postzegelvel Beleef de natuur € 9,10. De prijs voor de volledige serie 2020 is €?36,40, inclusief bewaarmap.

Gouden kleur van de zomerzon

De postzegels met de 10 kustvogels zijn ontworpen door grafisch ontwerper Frank Janse uit Gouda. Vanwege het zomerseizoen waarin de postzegels uitkomen, overheerst het geel van strand en duin, met diepblauwe luchten en de gouden kleur van de zomerzon. Janse: “Daar heb ik de foto’s ook op uitgezocht. De kleuren hoefde ik niet te bewerken, want die zaten er al in. De sterke achtergrondkleuren contrasteren mooi met de tekening van de vogels. Die zijn toch overheersend wit, zwart en grauw, met wat gele en rode accenten bij de strandleeuwerik en de sneeuwgors.”

Rode Lijst

Op de postzegels komen vogelsoorten voor die het bijzonder moeilijk hebben. De meeste staan op de rode lijst van broedvogels in Nederland of op de rode lijst van doortrekkers/overwinteraars in Nederland. Stephan van den Eijnden, commercieel directeur Mail van PostNL, vertelt dat het inderdaad niet goed gaat met de vogels in ons land. “Zo staan op de rode lijst van broedvogels 87 vogelsoorten. Dat is 44% van alle soorten die in ons land broeden. 10 soorten zijn ernstig bedreigd, zoals de velduil en de woudaap.”

Uiteenlopende exemplaren

Kustvogels zijn te onderscheiden in broedvogels, overwinteraars en vogels die tijdens de jaarlijkse trek onze kust aandoen. Op de postzegels zijn uiteenlopende exemplaren te zien, van de imponerende grote mantelmeeuw tot de kleine sneeuwgors, de meest noordelijk broedende zangvogel. De meeste kustvogels op het postzegelvel heeft ontwerper Janse in zijn jonge jaren als vogelliefhebber wel gezien. “De grote mantelmeeuw was in mijn jeugd een van mijn favorieten. Met die markante kop en dat typisch jankende geluid. Het zijn flinke beesten en dat maakte indruk.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Beleef de natuur - kustvogels telt 10 verschillende postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 15 juni 2020 verkrijgbaar bij alle verkooppunten van PostNL, het postkantoor in de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.