PostNL opent stadstuintje op pakketautomaat in Den Haag

Den Haag, 1 november 2023 - In het kader van de Nationale Klimaatweek opende PostNL op woensdag 1 november een speciale pakketautomaat op de Schaarsbergenstraat 57 in Den Haag. PostNL heeft deze pakketautomaat omgetoverd tot stadstuintje. Dit initiatief bevordert de lokale biodiversiteit door het stadstuintje af te stemmen op de flora en fauna in de buurt. Er wordt aandacht besteedt aan insecten die in de buurt zijn waargenomen, maar op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten staan.

Het speciale ontwerp van de pakketautomaat is niet alleen mooi maar heeft ook een educatieve functie. Het vertelt feiten en weetjes over de dieren die worden aangetrokken door dit stadstuintje. Zo speelt het stadstuintje aan de Schaarsbergenstraat in Den Haag in op de zeldzame vlinders en bijen die voorkomen in de wijk Rustenburg en Oostbroek, maar ook op de Rode Lijst staan omdat ze dreigen te verdwijnen in Nederland. Suzanne Debrichy, Environmental Lead PostNL: “De komende periode zal het stadstuintje in Den Haag nauwgezet worden gemonitord om inzicht te krijgen in welke dieren deze groene oase aantrekt. Ook wordt er gekeken naar hoe de buurt erop reageert. Op basis daarvan gaan we bekijken of we pakketautomaten op andere plekken ook omtoveren tot stadstuintje.”

Duurzaamheid en leefbaarheid zijn belangrijke thema's in Den Haag en ook voor PostNL. Het bedrijf heeft als doel om in 2030 volledig uitstootvrij te bezorgen in de zogenaamde "last mile". Nu al bezorgt PostNL in meerdere steden uitstootvrij én overlastarm door, naast de inzet van elektrische bussen ook zogenaamde licht elektrische vrachtvoertuigen (LEVV’s) te gebruiken in drukke binnensteden. De LEVV’s zijn volledig uitstootvrij en 40% smaller dan een gewone bus, waardoor ze minder ruimte innemen.

Ook de pakketautomaten in Nederland dragen bij aan leefbaarheid en de duurzame ambitie. PostNL heeft een ruim aanbod van alternatieve bezorglocaties zoals retailpunten, pakketautomaten of een veilige plek rondom het huis. Hierdoor kunnen we altijd bezorgen op de plek waar de consument het wil ontvangen. Zo maken we minder onnodige kilometers wat bijdraagt aan het milieu en de leefomgeving.