PostNL plaatst historische brievenbus terug in monumentendorp Orvelte

Orvelte, 2 december 2019 – Vanaf vandaag prijkt er weer een prachtige historische brievenbus van PostNL in het Drentse monumentendorp Orvelte. Het knalrode gietijzeren exemplaar staat midden in het dorp, ter hoogte van Schoolstraat 1, op exact dezelfde plek als zijn voorganger.

Populair bij toeristen

In Orvelte prijkte jarenlang een historische brievenbus. Deze brievenbus was nog gewoon in gebruik en werd vooral in de zomermaanden veelvuldig gebruikt door de toeristen die een bezoek brachten aan het monumentendorp in de provincie Drenthe. Afgelopen zomer haalde PostNL deze historische brievenbus weg: de brievenbus was door achterstallig onderhoud in zeer slechte staat en kon niet meer geleegd worden. Nadat Orvelte het een paar maanden zonder brievenbus had moeten doen, plaatste PostNL aan de rand van het dorp een moderne versie terug.

Te slechte staat

“De bewoners van Orvelte zijn ontzettend blij dat er weer een historische brievenbus in hun monumentendorp is te vinden”, vertelt Rolinda Neuwitter, bestuurslid van de VABO, de belangenvereniging voor de bewoners van Orvelte. “De vorige gietijzeren brievenbus verkeerde inderdaad in slechte staat. Het was onze wens om deze brievenbus in ere te herstellen, maar de kosten daarvoor waren simpelweg te hoog. Gelukkig had PostNL in een van zijn sorteercentra nog een historisch exemplaar staan, die hebben wij nu gekregen.”

Echt pronkstuk

VDL, al jarenlang de partner van PostNL voor het landelijke netwerk van brievenbussen, vervoerde de historische brievenbus van Nieuwegein naar Orvelte en plaatste ‘m terug op zijn oude stekkie in de Schoolstraat. Orvelte neemt zelf het onderhoud voor de brievenbus op zich. De historische brievenbus is nu letterlijk een pronkstuk en wordt niet geleegd. Zowel bewoners als toeristen kunnen hun kaarten en brieven blijven posten in de moderne brievenbus aan de rand van Orvelte.