PostNL rekent tijdelijke toeslag naar bestemmingen buiten Europa

Den Haag, 10 april 2020 – PostNL is genoodzaakt om vanaf deze week een tijdelijke toeslag te rekenen voor zendingen met een bestemming buiten Europa. Deze bestemmingen zijn sinds het coronavirus moeilijk bereikbaar omdat het internationale vliegverkeer grotendeels is stilgelegd. Daardoor hebben onder andere luchtvaartmaatschappijen hun tarieven fors verhoogd.

Waarom deze tijdelijke toeslag?

PostNL wil consumenten en zakelijke klanten de mogelijkheid blijven bieden om naar zo veel mogelijk landen buiten Europa post en pakketten te versturen. Dat kan vaak alleen via andere vormen van transport. Daar zitten hogere kosten aan vast. Hierdoor is het noodzakelijk om een tijdelijke toeslag in rekening te brengen als klanten voor dit alternatief kiezen.

Voor wie geldt welke toeslag?

Voor consumenten geldt een tijdelijke toeslag op aangetekende zendingen, verzekerde zendingen en alle pakketproducten met een bestemming buiten Europa (de zogenoemde zone ROW). Voor consumenten geldt geen toeslag op briefpost met een postzegel. Voor zakelijke klanten geldt een tijdelijke toeslag op zowel post als pakketten vanaf 50 gram tot 20 kilo met een bestemming buiten Europa.

Per wanneer geldt de toeslag?

Voor zakelijke klanten per 13 april, voor consumenten per 17 april.

Hoe hoog is de tijdelijke toeslag?

De exacte tijdelijke toeslag verschilt per land en het soort zending. Van €1 voor een aangetekende brief tot € 16,50 voor een verzekerd pakket tussen 2 en 5 kilogram. PostNL benadrukt dat het met de tijdelijke toeslag alleen de noodzakelijke kosten in rekening brengt. De ACM verwacht dat de toeslag past binnen de tariefruimte die PostNL voor 2020 heeft op grond van de wettelijke regels voor de Universele Postdienst, maar toetst dit pas achteraf.