PostNL verduurzaamt verder: twee extra voetbalvelden met zonnepanelen op het dak

Den Haag, 18 mei 2021 - Onlangs zijn er 832 zonnepanelen geplaatst op het dak van het internationale sorteercentrum in Den Haag. Inmiddels is ook een start gemaakt met het aanbrengen van zonnepanelen op het brievensorteercentrum in Amsterdam. Binnenkort volgen Nieuwegein en Zwolle. Dat betekent PostNL in de zomer ruim 31.000 zonnepanelen heeft. Dat staat gelijk aan circa 9 voetbalvelden.

Bestaande gebouwen verduurzamen

De ambitie van PostNL is om in 2030 in de Benelux alle pakketten en post uitstootvrij bezorgen in de ‘last mile’, de laatste kilometers. Daarnaast verduurzamen ze ook de gebouwen. De nieuwste pakkettensorteercentra hebben bijvoorbeeld een BREEAM ‘Outstanding’ certificaat. Dat is een keurmerk voor de meest duurzame gebouwen met minimale milieu-impact. Zo zijn er PostNL depots die gasloos zijn en gebruikmaken van installaties die warmte terugwinnen. Daarnaast wordt gekeken naar mogelijkheden om bestaande gebouwen te verduurzamen. Zo wordt LED verlichting geïnstalleerd in bedrijfshallen en daarnaast ook zonnepanelen op verschillende locaties.

Ruim 31.000 zonnepanelen

Het IMEC, het internationale sorteercentrum van PostNL in Den Haag, is ‘groener’ geworden. Er zijn de afgelopen maand 832 zonnepanelen geplaatst op het dak. Er is ook een start gemaakt met het aanbrengen van zonnepanelen op het brievensorteercentrum in Amsterdam. In ongeveer 3 weken tijd worden daar 1.504 zonnepanelen aangebracht. De hoeveelheid zonnepanelen die geïnstalleerd worden verschilt per locatie. Dat komt omdat de daken per locatie verschillen in omvang en rekening gehouden moet worden met de maximale dakbelasting. Na Amsterdam volgt eind mei het brievensorteercentrum in Nieuwegein met 1.588 zonnepanelen. Tot slot in juli in 1.512 panelen in Zwolle. Daarmee komt de teller in totaal van ruim 25.000 op ruim 31.000 zonnepanelen en kan er nog meer energie door PostNL zelf worden opgewekt. De PostNL pakkettensorteer- en distributiecentra wekten in 2020 gemiddeld al 49 procent op van de energie die ze verbruiken.