PostNL viert Mondriaanjaar met gouden postzegel

Den Haag, 14 april 2022. Vandaag geeft PostNL een speciale gouden postzegel uit ter ere van het 150e geboortejaar van kunstschilder Piet Mondriaan. De Amersfoortse cultuurwethouder Fatma Koser Kaya nam het eerste exemplaar van de gouden postzegel officieel in ontvangst.

Victory Boogie Woogie 

Mondriaan (1872-1944) is wereldberoemd geworden met zijn geometrisch-abstracte werken. Op de gouden postzegel staat een uitsnede van de Victory Boogie Woogie, het laatste schilderij van Mondriaan uit 1944. Het onvoltooide werk, eigendom van de Nederlandse staat, hangt in het Kunstmuseum in Den Haag. Het lettertype op de postzegel voor de waardeaanduiding 1 en Nederland is een ontwerp van letterontwerper Martin Majoor uit Arnhem. Voor de overige typografie is gebruikgemaakt van de SF Orson Casual Heavy van letterontwerper Derek Vogelpohl (ShyFoundry) uit Omaha, Nebraska.

Beperkte oplage 

De 24-karaats gouden postzegel 150 jaar Piet Mondriaan is in een beperkte oplage gedrukt. PostNL levert de postzegel inclusief een speciale bewaarcassette met certificaat van echtheid. De prijs bedraagt € 50,00. PostNL geeft gouden postzegels uitsluitend uit ter gelegenheid van bijzondere jubilea en andere speciale herdenkingen, altijd in een beperkte oplage. Het bijzondere aan deze nieuwste uitgifte is dat er voor het eerst ook andere kleuren dan goud zijn gebruikt.

Bakfiets à la Mondriaan 

De gouden postzegel 150 jaar Piet Mondriaan werd vandaag bezorgd met een elektrische postbakfiets van PostNL. Deze was voor de gelegenheid voorzien van de kenmerkende zwarte lijnen en kleurrijke vlakken die we kennen van de schilderijen van Mondriaan. Er zijn vier van deze postbakfietsen gemaakt die het hele Mondriaanjaar door blijven rijden. PostNL vervangt steeds meer busjes door dit soort bakfietsen, die schoner en stadsvriendelijker zijn. Er rijden er inmiddels honderden door Nederland.

Special Artists 

Tegelijk met de uitreiking van de eerste gouden postzegel opende wethouder Koser Kaya in de Mariënhof (Kleine Haag 2, Amersfoort) de expositie Special Artists meet Mondriaan. De tentoonstelling bestaat uit werken van mensen met een beperking, die zich door schilderijen van Mondriaan hebben laten inspireren. Naast schilderijen zijn er onder meer tekeningen, textielwerken en keramiek te zien.

Verkrijgbaarheid 

De gouden postzegel 150 jaar Mondriaan is, zolang de voorraad strekt, uitsluitend verkrijgbaar via de webshop en bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. Op de postzegel staat waardeaanduiding 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Voor meer informatie en foto’s: 

PostNL Corporate Communicatie
T: 088 - 868 82 60
E: mediarelations@postnl.nl