PostNL zet zich samen met internationale postbedrijven in voor verduurzaming sector

Den Haag, 21 september 2023 – Op deze vijfde Green Postal Day staat bij 22 postbedrijven wereldwijd opnieuw de bevordering van een duurzamere economie en samenleving centraal. PostNL en andere postbedrijven hebben zich het afgelopen jaar ingezet om hun CO2-uitstoot te verminderen. PostNL streeft ernaar om vanaf 2030 geen CO2 meer uit te stoten tijdens het transport van sorteercentrum naar bezorgadres (lastmile). In 2050 wil PostNL zo goed als geen impact meer maken op het klimaat.

PostNL en andere postbedrijven wereldwijd zetten zich al jarenlang in om de bezorging van post en pakketten te verduurzamen. De focus lag daarbij op de vermindering van de CO2-uitstoot in de lastmile-bezorging. Deze Green Postal Day verschuift de aandacht ook naar langeafstandstransport en zelf elektriciteit voor de voertuigen opwekken. De postbedrijven roepen op om de uitrol van alternatieve brandstofopties en laadfaciliteiten te versnellen, om zo het langeafstandstransport verder te ontwikkelen. PostNL zegt toe dat in 2030 minimaal 50% van haar transport op duurzame alternatieve brandstoffen rijdt of is geëlektrificeerd. 

De afgelopen jaren heeft PostNL een reeks maatregelen genomen om de processen te verduurzamen. Het postbedrijf heeft het gebruik van onnodige verpakkingen verminderd en combineert de logistiek om pakketten te bezorgen en terug te nemen. Daarnaast krijgen consumenten advies over duurzame keuzes en vergroent PostNL zijn wagenpark. Zo maakt PostNL al geruime tijd gebruik van elektrische fietsen, scooters, bussen, vrachtwagens en LEVV's (licht elektrische vrachtvoertuigen). PostNL bezorgt bij 96% van de Nederlandse huisadressen alles wat door de brievenbus past uitstootvrij, namelijk per fiets of te voet.   

Meer informatie over de Green Postal Day en de deelnemende postbedrijven: www.ipc.be/greenpostalday. Bekijk de infographic over duurzaamheid bij PostNL.

CEO Herna Verhagen over de duurzaamheidsambities van PostNL